Krok 1 - Gotowanie tortellini
Zacznij od ugotowania tortellini w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Gotuj według zaleceń producenta, myślę że średnio jest to 7 minut.
W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Tortellini - 250 gramów
Krok 2 - Smażenie boczku
Na patelni usmaż boczek z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek.
Składniki użyte w tym kroku
- Boczek - 50 gramów
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Krok 3 - Dodawanie szpinaku
Do usmażonego boczku dodaj świeży szpinak i zmniejsz ogień. Następnie smaż całość do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Składniki użyte w tym kroku
- Świerzy szpinak - 1 garść
Krok 4 - Przygotowywanie sosu
Na patelnię wlej śmietankę, dobrze wymieszaj i poczekaj aż nabierze temperatury.
Następnie do całości dodaj starty parmezan (możesz zastąpić jakimś innym serem np. Grana Padano), mniejsze kawałki orzechów włoskich i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Wszystko ze sobą dobrze wymieszaj, poczekaj aż ser się roztopi i wyłącz palnik.
Składniki użyte w tym kroku
- Śmietanka 18% - 200 gramów
- Orzechy włoskie - 1 garść
- Parmezan - 20 gramów
- Tymianek - 0.5 łyżeczki
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
Krok 5 - Kompozycja
Do przygotowanego sosu dodaj ugotowane tortellini i dokładnie wymieszaj.
Krok 6 - Podanie
Gotowe danie podawaj z odrobiną startego parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!