Przepisy / Makarony / Przepis na

Tortellini w kremowym sosie z orzechami i szpinakiem

Dodano 25.10.2024

Tortellini w kremowym sosie z orzechami i szpinakiem
Makarony, Dania główne, Kolacje
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 25min

#Kuchnia Włoska#Walentynki#Bez cukru#Słony

1

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Tortellini - delikatne pierożki, wypełnione aromatycznymi składnikami, otulone aksamitnym sosem. Orzechy natomiast dodają niezwykłego smaku, tworząc harmonijną kompozycję, która zachwyci Twoje podniebienie. Idealne na romantyczną kolację lub rodzinny obiad! Spróbuj i przekonaj się, jak łatwo przygotować ten włoski klasyk we własnej kuchni!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Gotowanie tortellini

Krok 2 - Smażenie boczku

Krok 3 - Dodawanie szpinaku

Krok 4 - Przygotowywanie sosu

786 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    24.5 g

  • Tłuszcz

    45.8 g

  • Węglowodany

    68 g

Krok 1 - Gotowanie tortellini

Zacznij od ugotowania tortellini w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Gotuj według zaleceń producenta, myślę że średnio jest to 7 minut.

 

W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.

Składniki użyte w tym kroku

  • Tortellini - 250 gramów
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Smażenie boczku

Na patelni usmaż boczek z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek.

Składniki użyte w tym kroku

  • Boczek - 50 gramów
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Dodawanie szpinaku

Do usmażonego boczku dodaj świeży szpinak i zmniejsz ogień. Następnie smaż całość do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Składniki użyte w tym kroku

  • Świerzy szpinak - 1 garść
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Przygotowywanie sosu

Na patelnię wlej śmietankę, dobrze wymieszaj i poczekaj aż nabierze temperatury.

 

Następnie do całości dodaj starty parmezan (możesz zastąpić jakimś innym serem np. Grana Padano), mniejsze kawałki orzechów włoskich i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

 

Wszystko ze sobą dobrze wymieszaj, poczekaj aż ser się roztopi i wyłącz palnik.

Składniki użyte w tym kroku

  • Śmietanka 18% - 200 gramów
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Parmezan - 20 gramów
  • Tymianek - 0.5 łyżeczki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Kompozycja

Do przygotowanego sosu dodaj ugotowane tortellini i dokładnie wymieszaj.

obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Podanie

Gotowe danie podawaj z odrobiną startego parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Smacznego!

obrazek dla kroku 6
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać