Krok 1
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia w kostkę cebuli, a następnie poszatkuj drobno czosnek lub przeciśnij go przez praskę.
Składniki użyte w tym kroku
- Cebula - 0.5 sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
Krok 2
W międzyczasie nastaw wodę, dobrze ją posól i ugotuj w niej ulubiony makaron na al dente.
Czosnek i cebulkę zarumień na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron - 160 gramów
- Sól - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Krok 3
Kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i usmaż na złocisty kolor.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka - 250 gramów
Krok 4
Przygotuj sos: w misce wymieszaj ze sobą śmietankę i musztardę.
Dopraw tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sos dodaj do smażącego się kurczaka, obniż moc palnika. Dodaj pół chochelki wody z gotującego się makaronu i wszystko dobrze wymieszaj.
Poczekaj, aż sos zgęstnieje i dodaj do niego ugotowany makaron.
Składniki użyte w tym kroku
- Śmietanka 18% - 100 gramów
- Musztarda stołowa - 2 łyżeczki
- Tymianek - 0.5 łyżeczki
- Gałka muszkatałowa - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Pieprz - 1 szczypta
Krok 5
Przygotowane danie podawaj z dodatkiem pomidorków koktajlowych, tartym parmezanem i ziarnami słonecznika.
Danie możesz przyozdobić świeżymi liśćmi bazylii.
Podawaj od razu po przygotowaniu, Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
- Parmezan - 10 gramów
- Łuskany słonecznik - 10 gramów
- Liście bazylii (opcjonalnie) - według uznania