Krok 1 - Przygotowanie krewetek
Krewetki obierz z panczerzy, usuń odwłok (jeżeli krewetka wciąż nie ma go usuniętego), następnie umyj i osusz je ręcznikiem papierowym.
Składniki użyte w tym kroku
- Krewetki białe - 300 gramów
Krok 2 - Gotowanie wody na makaron
W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i dobrze ją solimy.
Jest to bardzo istotne. Część soli z makaronu nada słoność naszemu daniu.
Składniki użyte w tym kroku
- Woda - według uznania
- Spora ilość soli - do smaku
Krok 3 - Przygotowanie warzyw
Czosnek obieramy i w całości kroimy na cienkie paseczki.
Papryczkę chilli siekamy w krótkie pół krążki (jeżeli wolisz mniej pikantne danie użyj połowę papryczki bądź mniej, według uznania)
Czosnek wraz z papryczką wrzucamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Następnie suszone pomidory kroimy w około pół centymetrowe paseczki żeby nie były zbyt cienkie, ale też żeby nie były zbyt długie. Odstawiamy na bok.
Pietruszkę siekamy drobno i odstawiamy na bok.
Składniki użyte w tym kroku
- Duży ząbek czosnku - 4 sztuki
- Papryczka chilli - 1 sztuka
- Suszone pomidory - 60 gramów
- Świeża pietruszka - 1 garść
Krok 4 - Przygotowanie sosu
Na dużej patelni, na małym ogniu podgrzewamy oliwę. Na jeszcze zimną oliwę wrzucamy wcześniej pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Dzięki temu nasza oliwa się z aromatyzuje i nabierzę niepowtarzalnego smaku. A czosnek stanie się miękki i jego struktura nie będzie wyczuwalna w późniejszym etapie dania.
Po tym czasie wrzucamy krewetki, staramy się je rozprowadzić równomiernie na patelni. W tym etapie możemy zwiększyć nasz płomień. Po około dwóch minutach gdy z jednej strony krewetki nabrały pięknego pomarańczowego koloru, obracamy je na drugą stronę.
Po obróceniu krewetek na drugą stronę wrzucam makaron do gotowania, a po minucie do krewetek dodaję masło.
Gdy masło się rozpuści, wrzucamy garść świeżego umytego szpinaku i wcześniej pokrojone suszone pomidorki.
Na średnim płomieniu mieszamy szpinak do czasu, aż zwiotczeje.
Gdy szpinak zwiotczeje, dodajemy półwytrawne białe wino około 250ml tak, aby mniej więcej nasze krewetki zakryte były do połowy. Na średnim płomieniu gotujemy, przez chwilę aby alkohol wyparował.
Dwie minuty przed tym, gdy nasz makaron powinien być ugotowany al dente, wrzucamy posiekaną pietruszkę, a makaron wyciągamy i wrzucamy do naszego sosu na patelnię (musi być twardy, ale nie surowy).
Makaron dogotuje się w sosie, pochłonie wszystkie smaki i sprawi, że będzie przepyszny. Gdyby na patelni było zbyt mało sosu, dodaj trochę wody z makaronu.
Gotowe! To przepyszne danie zaskoczy Cie w smaku!
Smacznego!!
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - 30 gramów
- Masło - 25 gramów
- Świeży szpinak - 1 garść
- Wino białe półwytrawne - 250 mililitrów
- Makaron spaghetti - 140 gramów