Krok 1 - Makaron
Zacznij od ugotowania makaronu w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Makaron ugotuj al dente.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron spaghetti - 160 gramów
- Sól - do smaku
Krok 2 - Czosnek i chilli
W międzyczasie przygotuj przyprawy:
Obierz ząbek czosnku, podziel go na pół i usuń rdzeń (zieloną środkową część ząbka), całość pokrój na dość cienkie plasterki.
Weź świeżą papryczkę chili i pokrój ją. Jeśli wolisz mniej pikantne danie, możesz przekroić ją wzdłuż i usunąć nasiona przed krojeniem.
Składniki użyte w tym kroku
- Papryczka chilli - 1 sztuka
- Czosnek - 1 ząbek
Krok 3 - Smażenie
Wlej oliwę na patelnię i dodaj pokrojony czosnek oraz papryczki chili. Smaż na bardzo małym ogniu. Chili i czosnek nie powinny się przypalić.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - 35 gramów
Krok 4 - Kompozycja
Gdy makaron się ugotuje, przełóż go na patelnię i wymieszaj dokładnie w oliwie.
Następnie dodaj pół chochli wody z gotowania makaronu i mieszaj jeszcze przez chwilę, aby połączyć smaki.
Gotowe danie możesz przyozdobić drobno posiekaną pietruszką lub kilkoma liśćmi bazylii.
Danie podawaj prosto po przygotowaniu, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Pietruszka (opcjonalnie) - według uznania
- Świeża bazylia (opcjonalnie) - 6 liści
ProjektantSmaku
9 miesięcy temu
Kozak