Krok 1
Na samym początku przygotuj boczek oraz warzywa. Boczek, cebulę i marchew pokrój w kostkę, a czosnek zmiażdż i posiekaj bardzo drobno.
Składniki użyte w tym kroku
- Boczek - 100 gramów
- Średnia cebula - 1 sztuka
- Marchew - 1 sztuka
- Czosnek - 3 ząbki
Krok 2
Ja do smażenia używam dużego garnka, natomiast możesz też użyć patelni, jeśli planujesz zrobić mniej sosu.
Boczek wrzuć do nienagrzanego garnka, ustaw średnią moc palnika i poczekaj aż wytopi się z niego tłuszcz.
Następnie dodaj do niego 2 łyżki oliwy z oliwek oraz wcześniej przygotowane warzywa (pozostaw sobie ¼ czosnku, ponieważ dodamy go później do sosu). Podsmaż wszystko aż się zarumieni.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Krok 3
Sos bolognese głownie składa się z mięsa, dlatego ważne jest, aby wybrać mięso najlepszej jakości. Do tego dania używam dwóch rodzajów mięsa: wołowiny i chudej wieprzowiny. Z doświadczenia wiem, że jeśli mięso jest zbyt tłuste, sos wyjdzie gorszy.
Do garnka dodaj mięso, poczekaj, aż dobrze się zarumieni, zanim dodasz wino. Ja wybrałem białe, ale możesz użyć również czerwonego.
Zmniejsz ogień i pozostaw na ok. 10 minut, aż alkohol wyparuje.
Składniki użyte w tym kroku
- Zmielona chuda wieprzowina - 500 gramów
- Zmielona wołowina - 200 gramów
- Wytrawne lub półwytrawne wino - 200 mililitrów
Krok 4
W kolejnym kroku dodaj pasatę pomidorową (tutaj też dużo zależy od jakości, dlatego lepiej wybierz lepszą).
Przypraw solą, pieprzem, ziołami, pozostałym czosnkiem i opcjonalnie ostrą papryką. Polecam dodać kilka liści świeżej bazylii.
Zmniejsz ogień na bardzo mały. Sos przykryj pokrywką, zostawiając trochę przestrzeni, aby się redukował i gotuj przez 1,5 godziny. Co 20 minut możesz przemieszać sos.
Składniki użyte w tym kroku
- Pasata pomidorowa - 700 gramów
- Oregano - 1 łyżka
- Tymianek - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz mielony - 0.5 łyżeczki
- Bazylia (opcjonalnie) - 3 liście
- Mielona ostra papryka (opcjonalnie) - 0.25 łyżki
Krok 5
Po godzinie do sosu dodaj mleko. Gotuj bez przykrycia jeszcze przez 20/30 minut. Po tym czasie spróbuj sosu i dopraw dodatkowo solą i pieprzem wedle upodobania. Jeśli sos wyjdzie kwaśny, pod koniec gotowania możesz dodać szczyptę cukru.
Sos możesz gotować dłużej, jednak zalecana minimalna długość gotowania to 2 godziny.
W międzyczasie, w osolonej wodzie ugotuj makaron (al dente).
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron spaghetti - 480 gramów
- Mleko - 150 mililitrów
Krok 6
Danie podawaj z tartym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii.
Wariacji sosu bolońskiego jest bardzo wiele, dlatego możesz modyfikować ten przepis, aż osiągniesz swój ulubiony smak.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Parmezan - według uznania