Przepisy / Makarony / Przepis na

Makaron z kurczakiem, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i mozarella

Dodano 7.07.2024

Makaron z kurczakiem, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i mozarella
Makarony
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 50min

#Kuchnia Polska

6

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi to kolorowe i pożywne danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka, świeżość szpinaku oraz słodycz soczystych pomidorków koktajlowych. To połączenie smaków i tekstur tworzy harmonijną kompozycję, która zachwyci zarówno miłośników zdrowych posiłków, jak i tych, którzy cenią sobie pełne aromatu dania. Idealne na lekki obiad lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś pysznego i pożywnego.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1

Krok 2

Krok 3

Krok 1

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.

Składniki użyte w tym kroku

  • Makaron Spaghetti - 180 gramów

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku w drobne paski. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na rumiany kolor cebulę w raz z czosnkiem. 

 

Dodaj kurczaka, dwie łyżki przecieru pomidorowego, łyżkę papryki słodkiej, pół łyżkii czosnku granulowanego oraz ulubionej przyprawy do kurczaka i smaż kurczaka do czasu gdy będzie gotowy i wszystkie soki wyparują.

Składniki użyte w tym kroku

  • Ulubiona przyprawa do kurczaka - 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek - 10 mililitrów
  • Oregano - 0.5 łyżki
  • Cebula - 70 gramów
  • Przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • Czosnek granulowany - 0.5 łyżki
  • Pierś z kurczaka - 220 gramów
  • Papryka słodka - 1 łyżka
  • Ząbek czosnku - 3 sztuki

Krok 3

Gdy kurczak jest usmażony i wszystkie soki odparowały, wlej śmietankę i chwilę gotuj, aby powstał kremowy sos. 

 

Po tym czasie dodaj dużą garść świeżego szpinaku, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i tartą mozarellę. 

 

Chwilę gotuj. Sos powinien stać się gęsty i kremowy. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, weź 20 gram dowolnej mąki, rozmieszaj dobrze z odrobiną zimnej wody, wlej do sosu i gotuj do czasu aż sos zgęstnieje.

 

Przypraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodaj wcześniej ugotowany makaron i dokładnie rozmieszaj. 

 

 

Po podaniu na talerzu na górę dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz opcjonalnie posyp parmezanem!

 

Smacznego! :) 

Składniki użyte w tym kroku

  • Pomidorki koktajlowe - 2 garście
  • Mozarella tarta - 60 gramów
  • Pieprz - 1 szczypta
  • Sól - 1 szczypta
  • Śmietanka 18% - 150 mililitrów
  • Dowolna mąka - 20 gramów
  • Świeży szpinak - 1 garść
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać