Krok 1
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron Spaghetti - 180 gramów
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku w drobne paski. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na rumiany kolor cebulę w raz z czosnkiem.
Dodaj kurczaka, dwie łyżki przecieru pomidorowego, łyżkę papryki słodkiej, pół łyżkii czosnku granulowanego oraz ulubionej przyprawy do kurczaka i smaż kurczaka do czasu gdy będzie gotowy i wszystkie soki wyparują.
Składniki użyte w tym kroku
- Ulubiona przyprawa do kurczaka - 1 szczypta
- Oliwa z oliwek - 10 mililitrów
- Oregano - 0.5 łyżki
- Cebula - 70 gramów
- Przecier pomidorowy - 2 łyżki
- Czosnek granulowany - 0.5 łyżki
- Pierś z kurczaka - 220 gramów
- Papryka słodka - 1 łyżka
- Ząbek czosnku - 3 sztuki
Krok 3
Gdy kurczak jest usmażony i wszystkie soki odparowały, wlej śmietankę i chwilę gotuj, aby powstał kremowy sos.
Po tym czasie dodaj dużą garść świeżego szpinaku, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i tartą mozarellę.
Chwilę gotuj. Sos powinien stać się gęsty i kremowy. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, weź 20 gram dowolnej mąki, rozmieszaj dobrze z odrobiną zimnej wody, wlej do sosu i gotuj do czasu aż sos zgęstnieje.
Przypraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodaj wcześniej ugotowany makaron i dokładnie rozmieszaj.
Po podaniu na talerzu na górę dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz opcjonalnie posyp parmezanem!
Smacznego! :)
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidorki koktajlowe - 2 garście
- Mozarella tarta - 60 gramów
- Pieprz - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Śmietanka 18% - 150 mililitrów
- Dowolna mąka - 20 gramów
- Świeży szpinak - 1 garść