Krok 1
Zagotuj dużą ilość osolonej wody w garnku. Dodaj spaghetti i gotuj al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron Spaghetti - 160 gramów
Krok 2
W międzyczasie pokrój boczek na małe kawałki.
Rozgrzej dużą patelnię bez dodatku tłuszczu. Podsmaż boczek na średnim ogniu, aż stanie się złocisty i chrupiący. Boczek przełóż do miseczki (nie wylewaj tłuszczu). Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Składniki użyte w tym kroku
- Guanciale - 200 gramów
Krok 3
W misce roztrzep żółtka jaj z dodanym parmezanem oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Połowę tłuszczu z usmażonego wcześniej boczku wlej do powstałego sosu przez drobne sitko i dokładnie wymieszaj.
Składniki użyte w tym kroku
- Parmezan - 80 gramów
- Świeżo mielony pieprz - 1 szczypta
- Żółtko jaj - 5 sztuk
Krok 4
Gdy spaghetti będzie gotowe odcedź je, zachowując około 200ml wody z gotowania makaronu. Na patelnię z pozostałym tłuszczem wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj, aby makaron dobrze nasiąkł tłuszczem. Poczekaj chwilę, aż makaron troszkę ostygnie (około minuty), aby zapobiec zrobieniu się jajecznicy z sosu. Wlej powstałą mieszankę jajeczną do makaronu jednocześnie szybko mieszając, aż powstały sos nabierze kremowego koloru. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodawaj stopniowo zachowanej wody z gotowanego makaronu stopniowo, tak aby uzyskać idealną konsystencję!
Gotowe, smacznego!
Buon appetito!
Monika32
9 miesięcy temu
Fajny prosty przepis, rodzinka zjadła wszystko :P