Przepisy / Makarony / Przepis na

Spaghetti alla Carbonara

Dodano 22.07.2024

Spaghetti alla Carbonara
Makarony, Dania główne, Kolacje
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 20min

#Kuchnia Włoska#Walentynki#Bez cukru#Słony

1

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Przedstawiam Wam polską wersję jednego z najpopularniejszych włoskich dań. Różni się ono boczkiem - użyłem typowego polskiego boczku, ponieważ wiem, jak trudno jest zdobyć guanciale. Niemniej jednak, uważam, że danie to i tak zachwyci Twój brzuszek, także daj mu szansę!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Makaron

Krok 2 - Przygotowanie boczku

Krok 4 - Przygotowanie mieszanki

Krok 6 - Podanie

586 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    26.2 g

  • Tłuszcz

    27.6 g

  • Węglowodany

    57.2 g

Krok 1 - Makaron

Zacznij od ugotowania makaronu w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Makaron ugotuj al dente.

 

W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.

Składniki użyte w tym kroku

  • Makaron spaghetti - 160 gramów
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Przygotowanie boczku

Usuń skórkę z boczku i pokrój go w kostkę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Boczek - 100 gramów
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Smażenie boczku

Boczek przełóż na patelnię i smaż na średnim ogniu, uważając, aby go nie przypalić.

obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Przygotowanie mieszanki

W międzyczasie wlej żółtka jajek do miski, dodaj tarty parmezan i dopraw czarnym pieprzem. Dodaj do tego 3 łyżki wody z gotującego się makaronu oraz odrobinę smażącego się boczku i wszystko wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną.

Składniki użyte w tym kroku

  • Zółtka jaj - 2 sztuki
  • Parmezan - 30 gramów
  • Czarny pieprz - do smaku
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Łączenie składników

Gdy boczek będzie gotowy, wyłącz palnik i odstaw patelnię.

 

Makaron dodaj bezpośrednio na patelnię z boczkiem i dobrze wymieszaj. Pozostaw sobie odrobinę wody z makaronu.

 

Następnie wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i szybko wymieszaj, aby połączyć składniki. 

Aby uzyskać kremową konsystencję, dodaj trochę pozostawionej wody z makaronu (ja użyłem 3 łyżki).

obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Podanie

Danie podawaj natychmiast z pozostałym tartym parmezanem i mielonym czarnym pieprzem.

 

Osobiście lubię podawać to danie z kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Mimo iż wiem, że nie jest to dodatek z oryginalnego przepisu, uważam, że dobrze się komponuje w tym daniu.

 

Smacznego!

Składniki użyte w tym kroku

  • Parmezan - według uznania
  • Czarny pieprz - do smaku
  • Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) - według uznania
obrazek dla kroku 6
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać