Krok 1 - Makaron
Zacznij od ugotowania makaronu w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Makaron ugotuj al dente.
W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron spaghetti - 160 gramów
Krok 2 - Przygotowanie boczku
Usuń skórkę z boczku i pokrój go w kostkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Boczek - 100 gramów
Krok 3 - Smażenie boczku
Boczek przełóż na patelnię i smaż na średnim ogniu, uważając, aby go nie przypalić.
Krok 4 - Przygotowanie mieszanki
W międzyczasie wlej żółtka jajek do miski, dodaj tarty parmezan i dopraw czarnym pieprzem. Dodaj do tego 3 łyżki wody z gotującego się makaronu oraz odrobinę smażącego się boczku i wszystko wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną.
Składniki użyte w tym kroku
- Zółtka jaj - 2 sztuki
- Parmezan - 30 gramów
- Czarny pieprz - do smaku
Krok 5 - Łączenie składników
Gdy boczek będzie gotowy, wyłącz palnik i odstaw patelnię.
Makaron dodaj bezpośrednio na patelnię z boczkiem i dobrze wymieszaj. Pozostaw sobie odrobinę wody z makaronu.
Następnie wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i szybko wymieszaj, aby połączyć składniki.
Aby uzyskać kremową konsystencję, dodaj trochę pozostawionej wody z makaronu (ja użyłem 3 łyżki).
Krok 6 - Podanie
Danie podawaj natychmiast z pozostałym tartym parmezanem i mielonym czarnym pieprzem.
Osobiście lubię podawać to danie z kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Mimo iż wiem, że nie jest to dodatek z oryginalnego przepisu, uważam, że dobrze się komponuje w tym daniu.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Parmezan - według uznania
- Czarny pieprz - do smaku
- Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) - według uznania