Krok 1 - Makaron
Makaron tagliatelle ugotuj al dente w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać do sosu.
W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron tagliatelle - 300 gramów
Krok 2 - Przygotowanie mięsa
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj bardzo drobno lub przepuść przez praskę. Warzywa zeszklij na dwóch łyżkach oliwy z oliwek.
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i usmaż z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą i czarnym pieprzem.
Składniki użyte w tym kroku
- Średnia cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 1 ząbek
- Filet z kurczaka - 500 gramów
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny mielony - do smaku
Krok 3 - Sos
Do mięsa i warzyw dodaj śmietankę, poczekaj, aż nabierze temperatury. Następnie dodaj do sosu ser starty na tarce, wymieszaj wszystko i poczekaj, aż ser się roztopi.
Sos dopraw ziołami i ostrą papryką.
Składniki użyte w tym kroku
- Śmietanka 18% - 250 mililitrów
- Ser gouda - 80 gramów
- Oregano - 0.5 łyżeczki
- Tymianek - 0.5 łyżeczki
- Ostra papryka mielona - 0.25 łyżeczki
Krok 4 - Dodawanie makaronu
Ugotowany makaron dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, pozostaw wszystko chwilę na niższym ogniu i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Aby sos był bardziej kremowy, dodaj kilka łyżek wody z makaronu (ja użyłem 3 łyżki).
Krok 5 - Podsumowanie
Gotowe danie posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj z pomidorkami koktajlowymi.
Smaczengo!
Składniki użyte w tym kroku
- Świeżo zmielony czarny pieprz - według uznania
- Pomidorki koktajlowe - według uznania