Krok 1 - Przygotowanie warzyw
Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę i chilli pokrój w drobną kostkę (jeśli chcesz aby twoje danie było mniej pikantne, pozbądź się pestek z papryczki). Czosnek posiekaj bardzo drobno lub przepuść przez praskę.
Składniki użyte w tym kroku
- Cebula - 0.5 sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Papryczka chilli - 1 sztuka
Krok 2 - Makaron
Makaron ugotuj w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Osobiście polecam tagliatelle- idealnie się komponuje z tym sosem. Makaron ugotuj al dente. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać do sosu.
W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron tagliatelle - 240 gramów
Krok 3 - Przygotowanie mięsa
Pierś z kurczaka przekrój w pół, wrzuć na patelnię i usmaż z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek.
Pod koniec smażenia dopraw mięso z obu stron solą i zmieloną słodką papryką. Następnie przełóż je na talerz i zostaw tłuszcz do usmażenia warzyw.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka - 300 gramów
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól - do smaku
- Mielona słodka papryka - do smaku
Krok 4 - Smażenie warzyw
Wcześniej przygotowane warzywa podsmaż na średnim ogniu, na pozostałym wcześniej tłuszczu z mięsa. Uważaj aby ich nie przypalić.
Krok 5 - Sos
Do usmażonych warzyw dodaj śmietankę, poczekaj aż nabierze temperatury. Następnie dodaj do sosu ser starty na tarce ser żółty, wymieszaj wszystko i poczekaj aż ser się roztopi.
Sos dopraw szczyptą pieprzu.
Składniki użyte w tym kroku
- Śmietanka 18% - 150 mililitrów
- Ser gouda - 60 gramów
- Pieprz - 1 szczypta
Krok 6 - Dodawanie makaronu.
Ugotowany makaron dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, pozostaw wszystko chwilę na niższym ogniu i poczekaj aż sos zgęstnieje. Aby sos był bardziej kremowy, dodaj kilka łyżek wody z makaronu (ja użyłem 3 łyżki).
Krok 7 - Podsumowanie
Na sam koniec dodaj jeszcze wcześniej przygotowane mięso. Pokrój je wcześniej w paski lub w kostkę i dobrze wymieszaj z makaronem.
Gotowe danie możesz podawać opcjonalnie z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
Tak przygotowane danie podawaj odrazu, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Smaczengo!
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) - 12 sztuk
- Bazylia (opcjonalnie) - 9 liści