Przepisy / Makarony / Przepis na

Makaron z kurczakiem w serowo-kremowym sosie

Dodano 25.10.2024

Makaron z kurczakiem w serowo-kremowym sosie
Makarony, Dania główne, Kolacje
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 3 porcje

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Włoska#Walentynki#Słony

1

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Przez żołądek do serca - a temu daniu nikt się nie oprze! Danie przygotujesz bardzo szybko, ponieważ wystarczy Ci około 30 minut. Dlaczego nie trać więcej czasu i bierz się do gotowania!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

3 porcje

Krok 1 - Przygotowanie warzyw

Krok 2 - Makaron

Krok 3 - Przygotowanie mięsa

Krok 5 - Sos

Krok 7 - Podsumowanie

584 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    37.9 g

  • Tłuszcz

    20.5 g

  • Węglowodany

    90.7 g

Krok 1 - Przygotowanie warzyw

Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę i chilli pokrój w drobną kostkę (jeśli chcesz aby twoje danie było mniej pikantne, pozbądź się pestek z papryczki). Czosnek posiekaj bardzo drobno lub przepuść przez praskę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cebula - 0.5 sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Papryczka chilli - 1 sztuka
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Makaron

Makaron ugotuj w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Osobiście polecam tagliatelle- idealnie się komponuje z tym sosem. Makaron ugotuj al dente. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać do sosu.

 

W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.

Składniki użyte w tym kroku

  • Makaron tagliatelle - 240 gramów
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Przygotowanie mięsa

Pierś z kurczaka przekrój w pół, wrzuć na patelnię i usmaż z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek.

 

Pod koniec smażenia dopraw mięso z obu stron solą i zmieloną słodką papryką. Następnie przełóż je na talerz i zostaw tłuszcz do usmażenia warzyw.

Składniki użyte w tym kroku

  • Filet z kurczaka - 300 gramów
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól - do smaku
  • Mielona słodka papryka - do smaku
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Smażenie warzyw

Wcześniej przygotowane warzywa podsmaż na średnim ogniu, na pozostałym wcześniej tłuszczu z mięsa. Uważaj aby ich nie przypalić.

obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Sos

Do usmażonych warzyw dodaj śmietankę, poczekaj aż nabierze temperatury. Następnie dodaj do sosu ser starty na tarce ser żółty, wymieszaj wszystko i poczekaj aż ser się roztopi.

 

Sos dopraw szczyptą pieprzu.

Składniki użyte w tym kroku

  • Śmietanka 18% - 150 mililitrów
  • Ser gouda - 60 gramów
  • Pieprz - 1 szczypta
obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Dodawanie makaronu.

Ugotowany makaron dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, pozostaw wszystko chwilę na niższym ogniu i poczekaj aż sos zgęstnieje. Aby sos był bardziej kremowy, dodaj kilka łyżek wody z makaronu (ja użyłem 3 łyżki).

obrazek dla kroku 6

Krok 7 - Podsumowanie

Na sam koniec dodaj jeszcze wcześniej przygotowane mięso. Pokrój je wcześniej w paski lub w kostkę i dobrze wymieszaj z makaronem.

 

Gotowe danie możesz podawać opcjonalnie z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

 

Tak przygotowane danie podawaj odrazu, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Smaczengo!

Składniki użyte w tym kroku

  • Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) - 12 sztuk
  • Bazylia (opcjonalnie) - 9 liści
obrazek dla kroku 7
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać