Krok 1 - Przygotowanie warzyw
Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę posiekaj, a paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubszą kostkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Papryka - 1 sztuka
- Cebula - 0.5 sztuki
Krok 2 - Makaron
Makaron ugotuj al dente w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać ją do dania.
W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Ulubiony makaron - 240 gramów
- Sól - według uznania
Krok 3 - Smażenie warzyw
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć wcześniej przygotowaną cebulę i lekko zeszklij.
Następnie dodaj paprykę i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj 2 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól - 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony - do smaku
- Papryka ostra mielona - 0.25 łyżeczki
- Oregano - 0.5 łyżeczki
Krok 4 - Mięso
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż na niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
Gdy mięso będzie gotowe, dodaj wcześniej przygotowane warzywa i smaż razem na małym ogniu przez kilka minut.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka - 300 gramów
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny mielony - do smaku
Krok 5 - Łączenie z makaronem
Na patelnię z mięsem i warzywami wrzuć ugotowany makaron. Dodaj do całości kilka łyżek wody z gotowania makronu i dobrze wymieszaj.
Na koniec dopraw wszystko łyżeczką mielonej słodkiej papryki, aby nasze danie uzyskało lekko czerwony kolor.
Składniki użyte w tym kroku
- Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
Krok 6 - Podanie
Danie podawaj z tartym parmezanem i łuskanym słonecznikiem. Udekoruj, je świeżą bazylią.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Parmezan - 15 gramów
- Łuskany słonecznik - 30 gramów
- Liście świeżej bazylii - według uznania