Przepisy / Makarony / Przepis na

Makaron w sosie szpinakowym

Dodano 28.08.2024

Makaron w sosie szpinakowym
Makarony, Dania główne, Kolacje
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 20min

#Kuchnia Włoska#Kuchnia Polska#Walentynki#Bez cukru#Dietetyczne#Słony

0

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

To danie jest nie tylko pyszne, ale również pełne wartości odżywczych. Przygotowanie jest szybkie i proste, idealne na obiad czy kolację. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć aromatyczne i sycące danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe i doda energii na resztę dnia. Spróbuj, a pokochasz ten zdrowy i smaczny przepis!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Makaron

Krok 2 - Przygotowanie składników

Krok 3 - Smażenie

Krok 4 - Sos

Krok 5 - Podsumowanie

681 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    29 g

  • Tłuszcz

    31 g

  • Węglowodany

    73 g

Krok 1 - Makaron

Ulubiony makaron ugotuj al dente w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać do sosu.

 

W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.

Składniki użyte w tym kroku

  • Ulubiony makaron - 200 gramów
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Przygotowanie składników

Przygotuj boczek oraz warzywa. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zmiażdż i posiekaj bardzo drobno (lub przepuść przez praskę).

Składniki użyte w tym kroku

  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Boczek - 60 gramów
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Smażenie

Boczek wrzuć na patelnię, ustaw średnią moc palnika i poczekaj, aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli masz chudy boczek, to tłuszczu będzie zbyt mało, w takiej sytuacji dodaj łyżkę oliwy.

 

Dodaj wcześniej przygotowane warzywa i podsmaż wszystko, aż się zarumieni.

Składniki użyte w tym kroku

  • Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - 1 łyżka
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Sos

Szpinak wyciągnij chwilę wcześniej, aby zdążył się rozmrozić.

 

Do boczku i warzyw dodaj śmietankę, poczekaj, aż nabierze temperatury. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj wszystko i poczekaj, aż się połączy. Na końcu sos dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Śmietanka 18% - 200 mililitrów
  • Mrożony szpinak - 300 gramów
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Tymianek - 0.5 łyżeczki
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Podsumowanie

Ugotowany makaron dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, pozostaw wszystko chwilę na niższym ogniu i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Aby sos był bardziej kremowy, dodaj kilka łyżek wody z makaronu.

 

Gotowe danie tartym parmezanem i podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

 

Smacznego!

Składniki użyte w tym kroku

  • Parmezan - 10 gramów
  • Pomidorki koktajlowe - według uznania
obrazek dla kroku 5
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać