Krok 1 - Makaron
Ulubiony makaron ugotuj al dente w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać do sosu.
W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Ulubiony makaron - 200 gramów
Krok 2 - Przygotowanie składników
Przygotuj boczek oraz warzywa. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zmiażdż i posiekaj bardzo drobno (lub przepuść przez praskę).
Składniki użyte w tym kroku
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Boczek - 60 gramów
Krok 3 - Smażenie
Boczek wrzuć na patelnię, ustaw średnią moc palnika i poczekaj, aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli masz chudy boczek, to tłuszczu będzie zbyt mało, w takiej sytuacji dodaj łyżkę oliwy.
Dodaj wcześniej przygotowane warzywa i podsmaż wszystko, aż się zarumieni.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - 1 łyżka
Krok 4 - Sos
Szpinak wyciągnij chwilę wcześniej, aby zdążył się rozmrozić.
Do boczku i warzyw dodaj śmietankę, poczekaj, aż nabierze temperatury. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj wszystko i poczekaj, aż się połączy. Na końcu sos dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Składniki użyte w tym kroku
- Śmietanka 18% - 200 mililitrów
- Mrożony szpinak - 300 gramów
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
- Tymianek - 0.5 łyżeczki
Krok 5 - Podsumowanie
Ugotowany makaron dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, pozostaw wszystko chwilę na niższym ogniu i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Aby sos był bardziej kremowy, dodaj kilka łyżek wody z makaronu.
Gotowe danie tartym parmezanem i podawaj z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Parmezan - 10 gramów
- Pomidorki koktajlowe - według uznania