Przepisy / Makarony / Przepis na

Fettuccine Alfredo

Dodano 2.08.2024

Fettuccine Alfredo
Makarony, Dania główne, Kolacje
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 25min

#Kuchnia Włoska#Walentynki#Bez cukru#Wegetariańskie#Dla dzieci#Słony

0

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Historia Fettuccine Alfredo prawdopodobnie rozpoczęła się w 1907 roku w Rzymie. Alfredo opracował przepis na lekką i pożywną potrawę, która pozwoliłaby odzyskać siły jego ciężarnej żonie. Dlatego gwarantuję, że ten niebywały makaron uraczy Ciebie, Twoją rodzinę i wszystkich Twoich znajomych!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Makaron

Krok 2 - Zeszklij czosnek

Krok 3 - Przygotowanie sosu

617 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    11.7 g

  • Tłuszcz

    35.5 g

  • Węglowodany

    61.4 g

Krok 1 - Makaron

Makaron ugotuj w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Osobiście polecam tagliatelle - idealnie się komponuje z tym sosem. Makaron ugotuj al dente. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać do sosu.

 

W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.

Składniki użyte w tym kroku

  • Makaron tagliatelle lub spaghetti - 160 gramów
  • Sól - do smaku
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Zeszklij czosnek

Ustaw średni ogień i na patelni powoli roztop masło. Dodaj drobno posiekany (lub przepuszczony przez praskę) czosnek. Delikatnie go zeszklij, uważaj, aby go nie przypalić.

Składniki użyte w tym kroku

  • Masło - 50 gramów
  • Czosnek - 1 ząbek
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Przygotowanie sosu

Do masła dodaj śmietankę, dopraw odrobiną białego pieprzu i dokładnie wymieszaj, pozostaw na ok. minutę, aby składniki się dobrze połączyły.

 

Następnie zmniejsz ogień, wsyp starty parmezan i poczekaj, aż się połączy z sosem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Śmietanka 18% - 150 gramów
  • Parmezan - 30 gramów
  • Biały pieprz - do smaku
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Łączenie z makaronem

Do sosu wrzuć wcześniej ugotowany makaron i wszystko dobrze razem wymieszaj. Aby sos był bardziej kremowy, dodaj wodę, która pozostała z gotowania makaronu (na 2 porcje będą to ok. 4 łyżki). Jeszcze raz wszystko wymieszaj i pozostaw na minutę.

 

Tak przygotowane danie podawaj od razu po przygotowaniu. Buon appetito!

obrazek dla kroku 4
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać