Krok 1 - Makaron
Makaron ugotuj w dobrze osolonej, wrzącej wodzie. Osobiście polecam tagliatelle - idealnie się komponuje z tym sosem. Makaron ugotuj al dente. Zachowaj odrobinę wody z gotowania, aby dodać do sosu.
W międzyczasie kontynuuj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron tagliatelle lub spaghetti - 160 gramów
- Sól - do smaku
Krok 2 - Zeszklij czosnek
Ustaw średni ogień i na patelni powoli roztop masło. Dodaj drobno posiekany (lub przepuszczony przez praskę) czosnek. Delikatnie go zeszklij, uważaj, aby go nie przypalić.
Składniki użyte w tym kroku
- Masło - 50 gramów
- Czosnek - 1 ząbek
Krok 3 - Przygotowanie sosu
Do masła dodaj śmietankę, dopraw odrobiną białego pieprzu i dokładnie wymieszaj, pozostaw na ok. minutę, aby składniki się dobrze połączyły.
Następnie zmniejsz ogień, wsyp starty parmezan i poczekaj, aż się połączy z sosem.
Składniki użyte w tym kroku
- Śmietanka 18% - 150 gramów
- Parmezan - 30 gramów
- Biały pieprz - do smaku
Krok 4 - Łączenie z makaronem
Do sosu wrzuć wcześniej ugotowany makaron i wszystko dobrze razem wymieszaj. Aby sos był bardziej kremowy, dodaj wodę, która pozostała z gotowania makaronu (na 2 porcje będą to ok. 4 łyżki). Jeszcze raz wszystko wymieszaj i pozostaw na minutę.
Tak przygotowane danie podawaj od razu po przygotowaniu. Buon appetito!