Krok 1 - Przygotowanie warzyw i boczku
Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek w cienkie paski.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, przysmaż do czasu, aż cebula się zeszkli, a czosnek zmięknie.
Po tym czasie dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż go do czasu, aż straci tłuszcz i nabierze rumianego koloru.
Składniki użyte w tym kroku
- Cebula - 120 gramów
- Czosnek - 6 ząbków
- Oliwa z oliwek - 10 mililitrów
- Boczek surowy wędzony - 100 gramów
Krok 2 - Przygotowanie sosu
Wrzuć mięso mielone i smaż do czasu, aż nabierze ono ciemnego koloru i przestanie być surowe.
Przypraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz pieprzem cayenne i dokładnie wymieszaj.
Wlej passatę i wrzuć puszkę pomidorów krojonych. Dopraw bazylią, odrobiną cukru. Dokładnie wymieszaj i na średnim ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, gotuj przez około 20 minut do czasu, aż sos zgęstnieje i woda odparuje.
Składniki użyte w tym kroku
- Mięso mielone z szynki wieprzowej - 800 gramów
- Passata ziołami - 700 gramów
- Pomidory bez skórki krojone - 400 gramów
- Sól - według uznania
- Pieprz - według uznania
- Pieprz cayenne - według uznania
- Papryka słodka - według uznania
Krok 3 - Przygotowanie beszamelu
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i rózgą mieszaj do powstania zasmażki.
Po chwili powoli dolewaj mleko, energicznie mieszając do czasu, aż sos zacznie gęstnieć tak, aby nie powstały grudki, przypraw solą i dużą ilością pieprzu.
Gęstość sosu można zmieniać, dolewając mleka bądź dodając mąkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Masło - 50 gramów
- Mleko - 400 mililitrów
- Mąka - 60 gramów
- Sól - według uznania
- Świeżo mielony pieprz - według uznania
Krok 4 - Składanie i pieczenie lazani
Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadź cienką warstwę sosu mięsnego.
Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu do lazanii. Nie przejmuj się, jeśli nieco się na siebie nachodzą.
Na makaron nałóż warstwę sosu beszamelowego, a następnie warstwę sosu mięsnego i posyp startym parmezanem. Powtarzaj te warstwy, aż wykorzystasz wszystkie składniki, kończąc na sosie beszamelowym.
Posyp całość starym parmezanem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C góra/dół. Piecz lasagne przez około 35-40 minut, aż ser się zarumieni i lasagna będzie gorąca w środku.
Po upieczeniu, odstaw lasagne na około 10 minut przed krojeniem, aby łatwiej się kroiła i nie rozpadła się podczas serwowania.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Makaron lasagne - 200 gramów
- Parmezan - 120 gramów