Krok 1 - Przygotowanie kurczaka
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z piersi kurczaka - 570 gramów
Krok 2 - Przygotowanie warzyw
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie paseczki.
Składniki użyte w tym kroku
- Czosnek - 4 ząbki
- Cebula - 100 gramów
Krok 3 - Aromatyzowanie oliwy
Na patelnię wlej oliwę, na jeszcze nierozgrzaną oliwę wrzuć wcześniej pokrojony czosnek i cebulę, smaż na średnim ogniu, tak, aby cebulka lekko się zarumieniła, a czosnek zmiękł i nie przypalił się.
W międzyczasie wstaw osoloną wodę na gnocchi.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - 15 gramów
Krok 4 - Smażenie kurczaka
Gdy czosnek i cebula są gotowe, a oliwa się zaromatozowała, dodaj wcześniej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smaż na złocisty kolor. Gdy woda odparuje, przypraw kurczaka ulubionymi przyprawami i dodaj świeży szpinak.
Smaż na średnim ogniu do czasu, aż szpinak zwiotczeje.
Składniki użyte w tym kroku
- Szpinak świeży - 80 gramów
Krok 5 - Przygotowanie sosu
Przygotuj sos: śmietanę przełóż do miseczki, dodaj sól, pieprz, dokładnie wymieszaj i zahartuj.
Składniki użyte w tym kroku
- Śmietana 12% - 400 gramów
- Sól - według uznania
- Pieprz - według uznania
Krok 6
Przelej wcześniej przygotowany sos do usmażonego kurczaka ze szpinakiem i zagotuj.
Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty, do szklanki nasyp 30 gramów mąki pszennej i dodaj zimnej wody, dokładnie wymieszaj tak, aby mąka nie była na dnie szklanki.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 30 gramów
- Woda - 100 mililitrów
Krok 7 - Podanie
Na samym końcu do wcześniej wstawionej wody wrzuć gnocchi ziemniaczane i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na jedną porcje przypada około 250 gramów gnocchi.
Dokładnie wymieszaj z sosem, posyp parmezanem i delektuj się tym przepysznym i niezapomnianym smakiem!
Opcjonalnie możesz dodać pokrojone w ćwiartkę pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Gnocchi ziemniaczane - 1500 gramów
- Parmezan - według uznania