Krok 1 - Przygotowanie ciasta
Do miski przesiać mąkę przez sitko, dodać cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i cukier i dokładnie przemieszać.
Dodać mleko i jajka, przemieszać dobrze rózgą lub mikserem, tak aby nie powstały grudki w masie.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 300 gramów
- Jajko - 2 sztuki
- Mleko - 400 mililitrów
- Cukier Waniliowy - 2 łyżki
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Cukier - 2 łyżeczki
Krok 2 - Ciasto z jabłkami
Dwa duże jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotowej masy.
Dobrze wymieszaj,
Składniki użyte w tym kroku
- Jabłko - 2 sztuki
Krok 3 - Smażenie
Dużą patelnie wysmaruj dobrze oliwą z oliwek za pomocą pędzelka bądź ręcznika papierowego i dobrze nagrzej.
Gotową masę nakładaj na patelnię w niedużych porcjach i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa - według uznania
Krok 4 - Podanie
Gotowę racuchy wyłóż na talerz, posyp cukrem pudrem i dodaj ulubione owoce.
Możesz dodać dźemu bądź masła orzechowego co nada im niepowtarzalnego smaku!
Smacznego!!!