Przepisy / Dania główne / Przepis na

Placki ziemniaczane

Dodano 15.07.2024

Placki ziemniaczane
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 4 porcje

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Polska#Tłusty czwartek#Bez cukru#Dla dzieci#Wegetariańskie#Słony#Słodki

4

avatar
PastaKing

Eksperymentator

Placki ziemniaczane to klasyczne danie kuchni polskiej, ich smak zachwyca a wykonanie jest banalnie proste. Smażone na złoty kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Doskonale komponują się z kwaśną śmietaną czy gulaszem.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

4 porcje

Krok 1 - Przygotowanie masy

Krok 2 - Smażenie

Krok 1 - Przygotowanie masy

Obierz ziemniaki i połowę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach drugą połowę na większych oczkach. Po starciu ziemniaków odciśnij nadmiar wody, najlepiej używając czystej ściereczki. 

 

Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków.

 

Do mieszanki ziemniaków i cebuli dodaj jajka i mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

 

 

 

Składniki użyte w tym kroku

  • Ziemniaki - 750 gramów
  • Cebula - 120 gramów
  • Jaja - 2 sztuki
  • Mąka pszenna - 80 gramów
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sól - według uznania
  • Pieprz czarny mielony - według uznania

Krok 2 - Smażenie

Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej na patelnię, formując placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony.

 

Gotowe placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Placki ziemniaczane możesz podawać na gorąco z kwaśną śmietaną, cukrem lub jako dodatek do gulaszu.

 

Smacznego!!

Składniki użyte w tym kroku

  • Olej - według uznania
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać