Krok 1 - Warzywa
Przygotuj pomidora, sałatę lodową i ogórka konserwowego.
Warzywa pokrój w paski, pomidora przypraw dobrze solą.
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidor - 0.5 sztuki
- Sałata lodowa - 2 liście
- Ogórek konserwowy - 1 sztuka
Krok 2 - Smażenie boczku
Na zimnej patelni umieść kilka plasterków boczku.
Odpal palnik i przysmaż boczek z obu stron na złocisty kolor.
Usmażony boczek przełóż na ręcznik papierowy, a pozostały tłuszcz zostaw, ponieważ będziemy na nim smażyć mięso.
Składniki użyte w tym kroku
- Boczek - 2 plastry
Krok 3 - Smażenie mięsa
Z mięsa wołowego uformuj kulki o wadze 100g.
Następnie rozgnieć je szpatułką (możesz także pomóc sobie w tym zadaniu, ugniatając mięso małym garnkiem lub patelnią przez ręcznik papierowy).
Mięso smaż na tłuszczu, który został z wcześniej smażonego boczku przez ok. 5 minut z obu stron. Pamiętaj, aby dobrze doprawić mięso z obu stron solą i pieprzem.
Składniki użyte w tym kroku
- Zmielona wołowina - 200 gramów
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
Krok 4 - Dodawanie sera
Na dobrze wysmażone mięso połóż plasterek sera topionego typu cheddar i przykryj wszystko pokrywką. Zostaw pod przykryciem na minutę lub aż ser się dobrze roztopi.
Składniki użyte w tym kroku
- Ser topiony cheddar - 2 sztuki
Krok 5 - Przygotowanie bułek
Bułki podsmaż na odrobinie masła, aż dobrze się zarumienią od wewnętrznej strony.
Ja użyłem własnoręcznie przygotowanych bułek, które były jeszcze ciepłe. Przepis na nie znajdziesz tutaj. Jeśli jednak masz bułki z marketu, możesz przed podsmażeniem lekko skropić je wodą i włożyć do mikrofali na 30 sekund.
Składniki użyte w tym kroku
- Bułki do burgerów - 2 sztuki
- Masło - 20 gramów
Krok 6 - Składanie burgera
Składaj burgera w następującej kolejności:
- ulubiony sos do burgerów,
- pomidor,
- ogórek,
- sałata lodowa,
- plaster boczku,
- kotlet wołowy,
- prażona cebulka
- odrobina ketchupu na górę
Tak przygotowanego burgera podawaj od razu.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Sos do burgerów - 80 gramów
- Prażona cebulka - 10 gramów
- Ketchup - 10 gramów