Przepisy / Street food / Przepis na

Domowy burger

Dodano 16.07.2024

Domowy burger
Street food, Dania główne, Kolacje, Przekąski
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Amerykańska#Impreza#Słony

4

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Ten gigant to soczysty kotlet z wołowiny, podany w miękkiej bułce z sezamem. W towarzystwie świeżej sałaty, pomidorów i chrupiących ogórków konserwowych tworzy idealną kompozycję smaków, która zachwyci każdego smakosza.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Warzywa

Krok 2 - Smażenie boczku

Krok 3 - Smażenie mięsa

Krok 4 - Dodawanie sera

Krok 5 - Przygotowanie bułek

Krok 6 - Składanie burgera

Krok 1 - Warzywa

Przygotuj pomidora, sałatę lodową i ogórka konserwowego.

Warzywa pokrój w paski, pomidora przypraw dobrze solą.

Składniki użyte w tym kroku

  • Pomidor - 0.5 sztuki
  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Ogórek konserwowy - 1 sztuka
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Smażenie boczku

Na zimnej patelni umieść kilka plasterków boczku.

Odpal palnik i przysmaż boczek z obu stron na złocisty kolor.

 

Usmażony boczek przełóż na ręcznik papierowy, a pozostały tłuszcz zostaw, ponieważ będziemy na nim smażyć mięso.

Składniki użyte w tym kroku

  • Boczek - 2 plastry
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Smażenie mięsa

Z mięsa wołowego uformuj kulki o wadze 100g.

Następnie rozgnieć je szpatułką (możesz także pomóc sobie w tym zadaniu, ugniatając mięso małym garnkiem lub patelnią przez ręcznik papierowy).

 

Mięso smaż na tłuszczu, który został z wcześniej smażonego boczku przez ok. 5 minut z obu stron. Pamiętaj, aby dobrze doprawić mięso z obu stron solą i pieprzem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Zmielona wołowina - 200 gramów
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Dodawanie sera

Na dobrze wysmażone mięso połóż plasterek sera topionego typu cheddar i przykryj wszystko pokrywką. Zostaw pod przykryciem na minutę lub aż ser się dobrze roztopi.

Składniki użyte w tym kroku

  • Ser topiony cheddar - 2 sztuki
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Przygotowanie bułek

Bułki podsmaż na odrobinie masła, aż dobrze się zarumienią od wewnętrznej strony.

 

Ja użyłem własnoręcznie przygotowanych bułek, które były jeszcze ciepłe. Przepis na nie znajdziesz tutaj. Jeśli jednak masz bułki z marketu, możesz przed podsmażeniem lekko skropić je wodą i włożyć do mikrofali na 30 sekund.

Składniki użyte w tym kroku

  • Bułki do burgerów - 2 sztuki
  • Masło - 20 gramów
obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Składanie burgera

Składaj burgera w następującej kolejności:

  • ulubiony sos do burgerów,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • sałata lodowa,
  • plaster boczku,
  • kotlet wołowy,
  • prażona cebulka
  • odrobina ketchupu na górę

 

Tak przygotowanego burgera podawaj od razu.

Smacznego!

Składniki użyte w tym kroku

  • Sos do burgerów - 80 gramów
  • Prażona cebulka - 10 gramów
  • Ketchup - 10 gramów
obrazek dla kroku 6
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać