Przepisy / Dania główne / Przepis na

Jajecznica z cebulą i szynką

Dodano 11.07.2024

Jajecznica z cebulą i szynką
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 15min

#Kuchnia Polska#Dla dzieci#Dietetyczne#Słony

2

avatar
Sebastian

Pasjonat Gotowania

Pyszna jajecznica która postawie Cię na nogi z rana!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Przygotowanie składników

Krok 3 - Dodanie szynki

Krok 4 - Dodanie jaj

Krok 1 - Przygotowanie składników

Przygotuj dwie kostki masła. 

Cebulę pokrój w drobną kostkę, szynkę pokrój w cienkie plastry.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cebula - 1 sztuka
  • Jajko - 5 sztuk
  • Szynka - 4 plastry
  • Masło prawdziwe - 18 gramów
  • Bułka - 1 sztuka
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Przygotowanie cebuli

Na maśle zeszklij cebulę na złocisty kolor tak, aby stała się miękka.

Duś około dwóch minut pod przykryciem.

obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Dodanie szynki

Odkryj cebulę, wrzuć szynkę i podsmaż na średnim płomieniu.

Składniki użyte w tym kroku

  • Szynka - 4 plastry
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Dodanie jaj

Jajka rozbij i wrzuć do miseczki, dodaj sól i pieprz wedle uznania.

Rozbełtaj jajka i wlej je na patelnię do cebuli i przysmażonej szynki.

Smaż na średnim ogniu do ścięcia się jajek. 

 

Poziom ścięcia jaj dopasuj do własnego uznania. 

 

Podawaj ciepłe, zaraz po wysmażeniu z świeżą bułką.

 

Smacznego!

 

 

 

Składniki użyte w tym kroku

  • Sól - 3 według uznania
  • Czarny pieprz - 2 według uznania
  • Jajko - 5 sztuk
obrazek dla kroku 4
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać