Przepisy / Dania główne / Przepis na

Przepis na pyszne pierogi ruskie

Dodano 6.07.2024

Przepis na pyszne pierogi ruskie
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 5 porcji

  • Czas przygotowania: 1godz. 30min

#Kuchnia Ukraińska#Walentynki#Wegetariańskie#Dla dzieci#Słony

5

avatar
Monika32

Kuchenny Nowicjusz

Pierogi ruskie to klasyczne danie kuchni polskiej. Są to małe kieszonki z delikatnego, cienkiego ciasta wypełnione kremowym farszem, który składa się głównie z ziemniaków, białego sera (twarogu) i cebuli. Różne regiony kraju mają swoje unikalne wersje tego dania.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

5 porcji

Krok 1

Krok 2

Krok 1

FARSZ:

Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 

 

Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree Odstaw do przestudzenia.

Składniki użyte w tym kroku

  • Ziemniaki - 700 gramów
  • Mąka przenna - 500 gramów
obrazek dla kroku 1

Krok 2

Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.

Twaróg zmiel w maszynce. 

 

Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cebula - 1 sztuka
  • Sól - 0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 0.5 łyżeczki
  • Twaróg półtłusty - 300 gramów
  • Masło - 2 łyżki
obrazek dla kroku 2

Krok 3

CIASTO:

Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy.

 

  • Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj.

     

  • Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.

     

  • Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.

 

Gotowe pierogi ruskie polej masłem klarowanym z zeszkloną cebulą.

obrazek dla kroku 3
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać