Krok 1
FARSZ:
Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree Odstaw do przestudzenia.
Składniki użyte w tym kroku
- Ziemniaki - 700 gramów
- Mąka przenna - 500 gramów
Krok 2
Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.
Twaróg zmiel w maszynce.
Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.
Składniki użyte w tym kroku
- Cebula - 1 sztuka
- Sól - 0.5 łyżeczki
- Pieprz czarny - 0.5 łyżeczki
- Twaróg półtłusty - 300 gramów
- Masło - 2 łyżki
Krok 3
CIASTO:
Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy.
Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj.
Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
- Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
Gotowe pierogi ruskie polej masłem klarowanym z zeszkloną cebulą.