Przepisy / Dania główne / Przepis na

Pierogi ruskie jak od mamy

Dodano 30.07.2024

Pierogi ruskie jak od mamy
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 90 sztuk

  • Czas przygotowania: 1godz. 30min

#Kuchnia Polska#Dla dzieci#Wegetariańskie#Słony

2

avatar
PastaKing

Eksperymentator

Wyobraź sobie chmurki wypełnione najdelikatniejszymi ziemniakami i twarogiem, otulone mięciutkim ciastem, które rozpływa się w ustach. To właśnie pierogi ruskie! Każdy kęs to podróż do krainy smakowitych wspomnień. Zjedz jednego, a uśmiech na twarzy gwarantowany! Smacznego!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

90 sztuk

Krok 1 - Przygotowanie farszu

Krok 2 - Przygotowanie ciasta

Krok 1 - Przygotowanie farszu

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i przetrzeć przez praskę.

 

Cebulę obrać i drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę na złocisty kolor.

Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę. 

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem i dobrze przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Składniki użyte w tym kroku

  • Ziemniaki gotowane - 1.5 kilograma
  • Twaróg - 500 gramów
  • Cebula - 2 sztuki
  • Masło - 30 gramów
  • Sól - według uznania
  • Pieprz - według uznania
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Przygotowanie ciasta

Na stolnicę przesiać przez sito mąkę.

 

W środku mąki zrobić zagłębienie, wbić jajko i powoli wlewać ciepłą wodę, mieszając składniki łyżką lub ręką.

 

Kiedy składniki się połączą, zagnieść ciasto rękoma na gładką i elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać trochę więcej mąki, a jeśli zbyt suche, dodać trochę wody.

 

Gotowe ciasto spruszyć lekko mąką,  przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut, aby odpoczęło.

Składniki użyte w tym kroku

  • Mąka pszenna - 1 kilogram
  • Jajko - 1 sztuka
  • Ciepła woda - 500 mililitrów
  • Sól - 1 szczypta
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Wałkowanie i wyrabianie formy

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować na cienki placek (około 2-3 mm grubości) i wycinać kółka o średnicy około 7-8 cm (można użyć szklanki).

obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Formowanie gotowych pierogów

Na środku wyrobionych kółek nałożyć łyżeczkę farszu. 

 

Składać kółka na pół i dokładnie zlepiać brzegi. 

 

Formując pierogi. Można użyć widelca do ozdobienia brzegów i lepszego ich sklejenia.

 

W dużym garnku zagotować osoloną wodę.

 

Pierogi wrzucać partiami do wrzącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze przez około 2-3 minuty.

 

Wyjmować pierogi łyżką cedzakową i układać na talerzu.

 

Pierogi ruskie można podawać z podsmażoną cebulką, skwarkami z boczku bądź słoniny lub śmietaną. 

 

Smacznego!

obrazek dla kroku 4
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać