Przepisy / Dania główne / Przepis na

Przepyszny dewolaj

Dodano 22.07.2024

Przepyszny dewolaj
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 1 sztukę

  • Czas przygotowania: 45min

#Kuchnia Polska#Komunia#Impreza#Bez laktozy#Dla dzieci#Ziołowy#Słony

1

avatar
PastaKing

Eksperymentator

Przepyszny dewolaj z masłem i serem. Idealnie chrupiąca panierka i niezapomniane smaki. Pozostanie on na długo w Twojej pamięci! :)

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

1 sztukę

Krok 1 - Przygotowanie mięsa

Krok 3 - Przygotowanie panierki

Krok 4 - Smażenie i podawanie

Krok 1 - Przygotowanie mięsa

Pierś z kurczaka przepłucz i osusz.

 

Pierś z kurczaka należy dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa na cienki, równomierny plaster. Aby uniknąć rozrywania mięsa, warto rozbijać je przez folię spożywczą. 

 

Gdy mięso jest ładnie rozbite, na jego środku połóż kawałek masła oraz kawałek sera żółtego i dopraw solą i pieprzem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Pierś z kurczaka - 250 gramów
  • Sól - według uznania
  • Pieprz - według uznania
  • Masło - 30 gramów
  • Ser żółty w kawałku - 50 gramów
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Zawijanie mięsa

Zawiń mięso w rulon, lekko dociskając z każdym obrotem, starając się, aby nadzienie było dobrze zamknięte w środku. Można użyć wykałaczek, aby zabezpieczyć brzegi i zapobiec wypłynięciu masła i sera podczas smażenia.

obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Przygotowanie panierki

Zawinięty kawałek zamocz dobrze w panierce, następnie dokładnie obtocz w bułce tartej, aby stworzyć chrupiącą i pyszną panierkę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Jajko - 0.5 sztuki
  • Mąka pszenna - 0.5 łyżki
  • Mleko - 20 mililitrów
  • Vegeta - według uznania
  • Bułka tarta - 50 gramów

Krok 4 - Smażenie i podawanie

Smaż dewolaje na głębokim oleju na złocisty kolor, około 10-12 minut. 

 

Tak przygotowane dewolaje są gotowe do podania – chrupiące z zewnątrz i soczyste, aromatyczne w środku. Podawaj z frytkami bądź ziemniakami i swoją ulubioną surówką!

 

Smacznego!

Składniki użyte w tym kroku

  • Olej - według uznania
obrazek dla kroku 4
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać