Krok 1 - Przygotowanie mięsa
Pierś z kurczaka przepłucz i osusz.
Pierś z kurczaka należy dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa na cienki, równomierny plaster. Aby uniknąć rozrywania mięsa, warto rozbijać je przez folię spożywczą.
Gdy mięso jest ładnie rozbite, na jego środku połóż kawałek masła oraz kawałek sera żółtego i dopraw solą i pieprzem.
Składniki użyte w tym kroku
- Pierś z kurczaka - 250 gramów
- Sól - według uznania
- Pieprz - według uznania
- Masło - 30 gramów
- Ser żółty w kawałku - 50 gramów
Krok 2 - Zawijanie mięsa
Zawiń mięso w rulon, lekko dociskając z każdym obrotem, starając się, aby nadzienie było dobrze zamknięte w środku. Można użyć wykałaczek, aby zabezpieczyć brzegi i zapobiec wypłynięciu masła i sera podczas smażenia.
Krok 3 - Przygotowanie panierki
Zawinięty kawałek zamocz dobrze w panierce, następnie dokładnie obtocz w bułce tartej, aby stworzyć chrupiącą i pyszną panierkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Jajko - 0.5 sztuki
- Mąka pszenna - 0.5 łyżki
- Mleko - 20 mililitrów
- Vegeta - według uznania
- Bułka tarta - 50 gramów
Krok 4 - Smażenie i podawanie
Smaż dewolaje na głębokim oleju na złocisty kolor, około 10-12 minut.
Tak przygotowane dewolaje są gotowe do podania – chrupiące z zewnątrz i soczyste, aromatyczne w środku. Podawaj z frytkami bądź ziemniakami i swoją ulubioną surówką!
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Olej - według uznania