Przepisy / Dania główne / Przepis na

Makaron z indykiem, pomidorkami, serem feta i parmezanem

Dodano 1.08.2024

Makaron z indykiem, pomidorkami, serem feta i parmezanem
Dania główne, Makarony
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Polska#Walentynki#Dietetyczne#Słony

0

avatar
PastaKing

Eksperymentator

Makaron z indykiem, pomidorkami, serem feta i parmezanem to lekkie i aromatyczne danie, łączące delikatne kawałki indyka z soczystymi pomidorkami. Dopełnia je słony smak sera feta i intensywny aromat parmezanu. Całość tworzy wyśmienitą kompozycję smaków, idealną na szybki obiad lub kolację.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Przygotowanie indyka i warzyw

Krok 2 - Smażenie

Krok 3 - Dodanie pomidorów

Krok 4 - Dodanie makaronu

755 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    51 g

  • Tłuszcz

    19 g

  • Węglowodany

    91 g

Krok 1 - Przygotowanie indyka i warzyw

Indyka i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj na drobne paski.

Składniki użyte w tym kroku

  • Pierś z indyka - 250 gramów
  • Cebula - 100 gramów
  • Czosnek - 3 ząbki
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Smażenie

Nastaw osoloną wodę na makaron.

 

Cebulę z czosnkiem wrzuć na zimną oliwę, duś pod przykryciem na średnim płomieniu do czasu, aż cebula nabierze złocistego koloru, a czosnek stanie się miękki. 

 

Po tym czasie dodaj indyka i duś dalej pod przykryciem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Oliwa z oliwek - 10 gramów
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Dodanie pomidorów

Gdy indyk jest ścięty z każdej strony, przypraw go solą, pieprzem oraz papryką słodką. 

 

Wrzuć puszkę pomidorów, dodaj odrobinę cukru  i gotuj do czasu, aż indyk stanie się miękki.

 

W trakcie gdy sos się gotuje, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (al dente).

 

Gdy indyk jest miękki, do sosu wrzuć świeży szpinak, starty parmezan i przypraw suszonymi pomidorami z czosnkiem. 

 

Składniki użyte w tym kroku

  • Pomidory krojone w puszce - 400 gramów
  • Sól - według uznania
  • Pieprz - według uznania
  • Papryka słodka - według uznania
  • Makaron penne - 200 gramów
  • Suszone pomidory z czosnkiem - według uznania
  • Starty parmezan - 60 gramów
  • Świeży szpinak - 1 garść
  • Cukier - do smaku
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Dodanie makaronu

Do gotowego sosu dodaj makaron, dokładnie mieszaj, tak, aby sos dostał się do każdego zakamarka makaronu i chwilkę trzymaj na ogniu (około 30 s. - 1 min.)

 

Gotowe danie wyłóż na talerz. Na górę ułóż pokrojony w kostkę ser feta oraz posyp parmezanem.

 

Smacznego!!

Składniki użyte w tym kroku

  • Ser feta - 50 gramów
obrazek dla kroku 4
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać