Krok 1 - Przygotowanie indyka i warzyw
Indyka i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj na drobne paski.
Składniki użyte w tym kroku
- Pierś z indyka - 250 gramów
- Cebula - 100 gramów
- Czosnek - 3 ząbki
Krok 2 - Smażenie
Nastaw osoloną wodę na makaron.
Cebulę z czosnkiem wrzuć na zimną oliwę, duś pod przykryciem na średnim płomieniu do czasu, aż cebula nabierze złocistego koloru, a czosnek stanie się miękki.
Po tym czasie dodaj indyka i duś dalej pod przykryciem.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - 10 gramów
Krok 3 - Dodanie pomidorów
Gdy indyk jest ścięty z każdej strony, przypraw go solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Wrzuć puszkę pomidorów, dodaj odrobinę cukru i gotuj do czasu, aż indyk stanie się miękki.
W trakcie gdy sos się gotuje, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (al dente).
Gdy indyk jest miękki, do sosu wrzuć świeży szpinak, starty parmezan i przypraw suszonymi pomidorami z czosnkiem.
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidory krojone w puszce - 400 gramów
- Sól - według uznania
- Pieprz - według uznania
- Papryka słodka - według uznania
- Makaron penne - 200 gramów
- Suszone pomidory z czosnkiem - według uznania
- Starty parmezan - 60 gramów
- Świeży szpinak - 1 garść
- Cukier - do smaku
Krok 4 - Dodanie makaronu
Do gotowego sosu dodaj makaron, dokładnie mieszaj, tak, aby sos dostał się do każdego zakamarka makaronu i chwilkę trzymaj na ogniu (około 30 s. - 1 min.)
Gotowe danie wyłóż na talerz. Na górę ułóż pokrojony w kostkę ser feta oraz posyp parmezanem.
Smacznego!!
Składniki użyte w tym kroku
- Ser feta - 50 gramów