Krok 1 - Przygotowanie ziemniaków
W moim przypadku dodatkiem do kurczaka są pieczone ziemniaki, ale zawsze można je zastąpić gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną.
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Umyj ziemniaki dokładnie (nie trzeba ich obierać) i pokrój je na dość małe łódki.
Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oliwy z oliwek (można ją zastąpić olejem roślinnym). Nasmaruj naczynie i ułóż pokrojone ziemniaki. Przypraw je solą, papryka słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszaj dokładnie całość, tak, aby przyprawy ładnie się rozprowadziły po ziemniakach.
Tak przygotowane ziemniaki wkłóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
Składniki użyte w tym kroku
- Ziemniaki - według uznania
- Sól - według uznania
- Papryka słodka i ostra - według uznania
- Zioła prowansalskie - według uznania
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Krok 2 - Przygotowanie kurczaka
W miarę możliwości kup większą pierś z kurczaka, ułatwi Ci to zawijanie.
Rozkrój pierś z kurczaka w połowie w taki sposób, żeby dalej była w jednej części.
Ponakłuwaj pierś widelcem, aby łatwiej się upiekła.
Przypraw ją z dwóch stron przyprawą do kurczaka (w moim wypadku jest to ostra przyprawa do kurczaka oraz przyprawa złocisty kurczak).
Pokrój mozzarellę i suszone pomidory w paski.
Ułóż na skraju piersi z kurczaka pokrojone produkty.
Zawiń pierś tak, aby składniki były w środku (aby ułatwić sobie to zadanie, polecam użyć wykałaczek).
Po ok. 20 minutach pieczenia ziemniaków, ułóż na nich piersi z kurczaka i pozostaw całość na jeszcze 15-20 minut (czas pieczenia kurczaka zależy od grubości mięsa).
Składniki użyte w tym kroku
- Pierś z kurczaka - 700 gramów
- Mozarella - 1 opakowanie
- Suszone pomidory - 100 gramów
- Przyprawa do kurczaka (ostra i złocista) - według uznania