Przepisy / Dania główne / Przepis na

Kotlety mielone od mojej babci

Dodano 18.07.2024

Kotlety mielone od mojej babci
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 10 sztuk

  • Czas przygotowania: 1godz. 15min

#Kuchnia Polska#Bez laktozy#Bez cukru#Słony

1

avatar
Sebastian

Pasjonat Gotowania

Pyszne kotlety mielone, które wzbogacą Twój obiad i nasycą całą Twoją rodzinę.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

10 sztuk

Krok 1 - Przygotowanie bułki:

Krok 2 - Przygotowanie mięsa

Krok 3 - Formowanie kotletów

Krok 4 - Smażenie

Krok 1 - Przygotowanie bułki:

Całą kajzerkę mocz w mleku przez około 2 minuty, aż zmięknie. Następnie odciśnij nadmiar mleka.

Składniki użyte w tym kroku

  • mleko - 1 szklanka
  • bułka kajzerka - 1 sztuka

Krok 2 - Przygotowanie mięsa

Łopatkę wieprzową zmiel w maszynce do mięsa lub poproś o zmielenie w sklepie.

 

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

 

W dużej misce wymieszaj zmielone mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy (majeranek, sól, pieprz). 

 

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej rękoma, aż masa będzie jednolita.

Składniki użyte w tym kroku

  • Łopatka wieprzowa - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • Jajko - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Formowanie kotletów

Z przygotowanej masy uformuj kotlety o dowolnym kształcie (najczęściej owalne lub okrągłe).

 

Każdy kotlet obtocz w bułce tartej.

Składniki użyte w tym kroku

  • Bułka tarta - według uznania
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Smażenie

Na patelni rozgrzej smalec.

 

Kotlety smaż na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron (około 4-5 minut z każdej strony).

 

Składniki użyte w tym kroku

  • Smalec - według uznania
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Podanie

Kotlety mielone można podać z ziemniakami, kaszą lub chlebem oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak surówka czy kiszona kapusta.

 

Komentarze (0)
Może Ci się spodobać