Przepisy / Dania główne / Przepis na

Kotlety devolay

Dodano 31.08.2024

Kotlety devolay
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 6 sztuk

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Francuska#Impreza#Komunia#Walentynki#Bez laktozy#Bez cukru#Dla dzieci

0

avatar
Paula

Kuchenny Nowicjusz

Pyszne kotlety, wspaniałe zarówno na zwykły obiad, jak i na niedzielną ucztę. Zachwycą niejedno podniebienie!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

6 sztuk

Krok 1 - Podzielenie mięsa

Krok 2 - Panierowanie

Krok 3 - Smażenie

Krok 1 - Podzielenie mięsa

Zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze części. Połówki fileta przekrój jeszcze raz na pół, aby wyszły 2 kotlety.

 

Mięso rozbij przy użyciu tłuczka do mięsa i dopraw solą solą i pieprzem.

 

Na czubku każdego kotleta ułóż niewielki pasek zimnego masła i gałązke koperku (bez łodygi), tak, aby całość nie wychodzila poza mięso.

 

Filety zwiń w roladkę i dobrze ściśnij w dłoniach, aby wszystko dobrze się skleiło. 

Składniki użyte w tym kroku

  • Filet z kurczaka (3 połówki) - 1 kilogram
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Masło - 60 gramów
  • Koperek - 0.5 pęczka

Krok 2 - Panierowanie

Jajka dokładnie roztrzep.

 

Roladki obtocz dokładnie w mące, następnie ściśnij mocno w dłoniach aby nadać im kształt (jak na zdjeciu).

 

Kolejno roladki panieruj w jajku i bułce tartej. Na samym końcu ściśnij jeszcze raz, aby wszystko się dobrze skeiło, żeby zapobiec wypłynięciu masła podczas smażenia. 

Składniki użyte w tym kroku

  • Jajko - 2 sztuki
  • Mąka - 1 szklanka
  • Bułka tarta - 1 szklanka
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Smażenie

Na patelni rozgrzej tłuszcz, powinno go być tyle, aby podczas smażenia mięso było zanuzone do połowy w tłuszczu. 

 

Devolaje usmaż z obu stron na złoty kolor, około 5 minut na stronę. Podczas smazenia uwazaj aby nie przekłuć mięsa, ponieważ wtedy wyplynie z niego masło. 

Składniki użyte w tym kroku

  • Olej lub smalec do smażenia - według uznania
obrazek dla kroku 3
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać