Krok 1 - Podzielenie mięsa
Zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze części. Połówki fileta przekrój jeszcze raz na pół, aby wyszły 2 kotlety.
Mięso rozbij przy użyciu tłuczka do mięsa i dopraw solą solą i pieprzem.
Na czubku każdego kotleta ułóż niewielki pasek zimnego masła i gałązke koperku (bez łodygi), tak, aby całość nie wychodzila poza mięso.
Filety zwiń w roladkę i dobrze ściśnij w dłoniach, aby wszystko dobrze się skleiło.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka (3 połówki) - 1 kilogram
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
- Masło - 60 gramów
- Koperek - 0.5 pęczka
Krok 2 - Panierowanie
Jajka dokładnie roztrzep.
Roladki obtocz dokładnie w mące, następnie ściśnij mocno w dłoniach aby nadać im kształt (jak na zdjeciu).
Kolejno roladki panieruj w jajku i bułce tartej. Na samym końcu ściśnij jeszcze raz, aby wszystko się dobrze skeiło, żeby zapobiec wypłynięciu masła podczas smażenia.
Składniki użyte w tym kroku
- Jajko - 2 sztuki
- Mąka - 1 szklanka
- Bułka tarta - 1 szklanka
Krok 3 - Smażenie
Na patelni rozgrzej tłuszcz, powinno go być tyle, aby podczas smażenia mięso było zanuzone do połowy w tłuszczu.
Devolaje usmaż z obu stron na złoty kolor, około 5 minut na stronę. Podczas smazenia uwazaj aby nie przekłuć mięsa, ponieważ wtedy wyplynie z niego masło.
Składniki użyte w tym kroku
- Olej lub smalec do smażenia - według uznania