Przepisy / Dania główne / Przepis na

Indyk z warzywami i ryżem

Dodano 18.07.2024

Indyk z warzywami i ryżem
Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 1 porcję

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Polska#Bez cukru#Dietetyczne#Dla dzieci#Pikantny#Słony#Ziołowy

1

avatar
PastaKing

Eksperymentator

Szybki, smaczny i pełnowartościowy posiłek, który na pewno przypadnie Ci do gustu :)

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

1 porcję

Krok 1 - Przygotowanie indyka

Krok 2 - Przygotowanie ryżu

Krok 3 - Smażenie

Krok 4 - Podawanie

711 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    46.7 g

  • Tłuszcz

    13.7 g

  • Węglowodany

    95.4 g

Krok 1 - Przygotowanie indyka

Pierś z indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Pierś z indyka - 200 gramów

Krok 2 - Przygotowanie ryżu

Nastaw wodę, gdy woda zacznie się gotować, posól ją.

 

Ryż opłucz, następnie wrzuć do gotującej się wody i gotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.

Składniki użyte w tym kroku

  • Ryż biały - 100 gramów
  • Sól - według uznania

Krok 3 - Smażenie

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wrzuć wcześniej pokrojonego w kostkę indyka i smaż go do czasu, gdy wypuści całą wodę i będzie gotowy. Dodaj warzywa na patelnię i smaż je do czasu, gdy staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.

 

Składniki użyte w tym kroku

  • Oliwa z oliwek - 10 mililitrów
  • Indyk - 200 gramów
  • Warzywa na patelnię - 250 gramów
  • Przyprawa do indyka - do smaku
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku

Krok 4 - Podawanie

Gdy ryż jest gotowy, odcedź go i przepłucz zimną wodą. 

Na talerzu ułóż ryż po jednej stronie, po drugiej warzywa wraz z indykiem. 

Dla lepszego smaku możesz polać je ketchupem bądź swoim ulubionym sosem.

 

Smacznego!

Składniki użyte w tym kroku

  • Ketchup - według uznania
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać