Krok 1 - Przygotowanie warzyw i mięsa
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekane warzywa i smaż do czasu, aż cebula się zarumieni, a czosnek zmięknie.
Po tym czasie na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż, mieszając co jakiś czas, aż się zarumieni i przypraw przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem.
Składniki użyte w tym kroku
- Cebula - 120 gramów
- Czosnek - 3 ząbki
- Oliwa z oliwek - 15 mililitrów
- Mięso mielone - 1 kilogram
- Przyprawa do mięsa mielonego - według uznania
- Sól - według uznania
- Pieprz - według uznania
Krok 2 - Dodanie mokrych składników
Do gotowego mięsa wlej passatę pomidorową, dorzuć pomidory w puszce, odsączoną kukurydzę oraz fasolę.
Przypraw suszoną papryką chilli, opcjonalnie możesz dorzucić również świeże chilli bądź doprawić tabasco i pieprzem cayenne dla większej ostrości.
Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i na wolnym ogniu gotuj przez kolejne 20/30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie składniki się przegryzą, woda odparuje, a danie nabierze odpowiedniej konsystencji.
Składniki użyte w tym kroku
- Passata pomidorowa - 700 gramów
- Pomidory w puszce - 400 gramów
- Kukurydza - 285 gramów
- Fasola w puszce - 500 gramów
- Chilli suszone - według uznania
- Tabasco - według uznania
- Pieprz cayenne - według uznania
Krok 3 - Serwowanie
Sprawdź smak. Jeżeli danie jest mało ostre, dopraw je według własnych upodobań.
Najlepiej smakuje na gorąco.
Chilli con carne doskonale smakuje z ryżem, świeżym pieczywem bądź też nachos.
Możesz dodać małego kleksa z jogurtu naturalnego.
Smacznego!!