Przepisy / Przekąski / Przepis na

Chilli Con Carne

Dodano 6.08.2024

Chilli Con Carne
Przekąski, Kolacje, Dania główne
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 8 porcji

  • Czas przygotowania: 45min

#Kuchnia Meksykańska#Impreza#Domówka#Grill#Dietetyczne#Pikantny

0

avatar
PastaKing

Eksperymentator

Chcesz poczuć się jak rewolwerowiec na Dzikim Zachodzie, ale bez opuszczania swojej kuchni? Przygotuj chili con carne, danie tak pikantne, że Twoje kubki smakowe zatańczą sambę! To idealna mieszanka mięsa, fasoli i przypraw, która rozgrzeje serce i duszę, a dodatkowo sprawi, że Twój wewnętrzny kowboj zatańczy z radości.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

8 porcji

Krok 1 - Przygotowanie warzyw i mięsa

Krok 2 - Dodanie mokrych składników

Krok 1 - Przygotowanie warzyw i mięsa

Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekane warzywa i smaż do czasu, aż cebula się zarumieni, a czosnek zmięknie. 

Po tym czasie na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż, mieszając co jakiś czas, aż się zarumieni i przypraw przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cebula - 120 gramów
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 15 mililitrów
  • Mięso mielone - 1 kilogram
  • Przyprawa do mięsa mielonego - według uznania
  • Sól - według uznania
  • Pieprz - według uznania
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Dodanie mokrych składników

Do gotowego mięsa wlej passatę pomidorową, dorzuć pomidory w puszce, odsączoną kukurydzę oraz fasolę. 


Przypraw suszoną papryką chilli, opcjonalnie możesz dorzucić również świeże chilli bądź doprawić tabasco i pieprzem cayenne dla większej ostrości.


Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i na wolnym ogniu gotuj przez kolejne 20/30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie składniki się przegryzą, woda odparuje, a danie nabierze odpowiedniej konsystencji.

Składniki użyte w tym kroku

  • Passata pomidorowa - 700 gramów
  • Pomidory w puszce - 400 gramów
  • Kukurydza - 285 gramów
  • Fasola w puszce - 500 gramów
  • Chilli suszone - według uznania
  • Tabasco - według uznania
  • Pieprz cayenne - według uznania
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Serwowanie

Sprawdź smak. Jeżeli danie jest mało ostre, dopraw je według własnych upodobań. 

Najlepiej smakuje na gorąco. 


Chilli con carne doskonale smakuje z ryżem, świeżym pieczywem bądź też nachos. 


Możesz dodać małego kleksa z jogurtu naturalnego.


Smacznego!!

obrazek dla kroku 3
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać