Przepisy / Street food / Przepis na

Frytki z boczkiem i parmezanem

Dodano 25.10.2024

Frytki z boczkiem i parmezanem
Street food, Przekąski, Dania główne, Dodatki
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 25min

  • Wymagane: Papier do pieczenia

#Kuchnia Polska#Kuchnia Amerykańska#Impreza#Domówka#Sylwester#Bez glutenu#Bez cukru

1

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

To połączenie chrupiących frytek, które każdy uwielbia wraz z boczkiem i aromatycznym parmezanem to raj dla twojego podniebienia. Idealne jako przekąska na imprezę czy dodatek do ulubionego dania. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy – przepyszny!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Przygotowanie frytek

Krok 2 - Smażenie boczku

Krok 3 - Dodatki

Krok 4 - Kompozycja

Krok 1 - Przygotowanie frytek

Frytki wyciągnij ok. 15 minut wcześniej z zamrażarki aby lepiej się upiekły.

 

Jeśli masz frytkownicę, przygotuj je w niej. W przeciwnym razie użyj piekarnika. Ja wrzuciłem je na 20 minut i piekłem w 220°C.

Podczas pieczenia wykonaj kolejne kroki.

Składniki użyte w tym kroku

  • Frytki mrożone - 500 gramów
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Smażenie boczku

Boczek wrzuć na zimną patelnię, aby wytopił więcej tłuszczu. Następnie przysmaż go na średnim ogniu, aż stanie się chrupki.

 

Gotowy boczek wyciągnij na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbędnej ilości tłuszczu. Później pokrój go w kostkę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Boczek - 3 plastry
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Dodatki

Przygotuj pozostałe dodatki, czyli parmezan i szczypiorek.

 

Parmezan zetrzyj na tarce, a szczypiorek drobno pokrój.

Składniki użyte w tym kroku

  • Parmezan - 10 gramów
  • Szczypiorek - według uznania
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Kompozycja

Frytki dopraw szczyptą soli, dodaj do nich boczek, parmezan i wymieszaj. Na koniec przyozdób szczypiorkiem.

 

Frytki możesz podawać jako przekąska z sosami lub jako dodatek do mięsa i innych potraw.

Składniki użyte w tym kroku

  • Ulubione sosy (opcjonalnie) - według uznania
  • Sól - 1 szczypta
obrazek dla kroku 4
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać