Krok 1 - Przygotowanie frytek
Frytki wyciągnij ok. 15 minut wcześniej z zamrażarki aby lepiej się upiekły.
Jeśli masz frytkownicę, przygotuj je w niej. W przeciwnym razie użyj piekarnika. Ja wrzuciłem je na 20 minut i piekłem w 220°C.
Podczas pieczenia wykonaj kolejne kroki.
Składniki użyte w tym kroku
- Frytki mrożone - 500 gramów
Krok 2 - Smażenie boczku
Boczek wrzuć na zimną patelnię, aby wytopił więcej tłuszczu. Następnie przysmaż go na średnim ogniu, aż stanie się chrupki.
Gotowy boczek wyciągnij na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbędnej ilości tłuszczu. Później pokrój go w kostkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Boczek - 3 plastry
Krok 3 - Dodatki
Przygotuj pozostałe dodatki, czyli parmezan i szczypiorek.
Parmezan zetrzyj na tarce, a szczypiorek drobno pokrój.
Składniki użyte w tym kroku
- Parmezan - 10 gramów
- Szczypiorek - według uznania
Krok 4 - Kompozycja
Frytki dopraw szczyptą soli, dodaj do nich boczek, parmezan i wymieszaj. Na koniec przyozdób szczypiorkiem.
Frytki możesz podawać jako przekąska z sosami lub jako dodatek do mięsa i innych potraw.
Składniki użyte w tym kroku
- Ulubione sosy (opcjonalnie) - według uznania
- Sól - 1 szczypta