Krok 1 - Przygotowanie warzyw
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a czosnek pokrój w cienkie paseczki
Składniki użyte w tym kroku
- Cebula - 120 gramów
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Papryka zielona - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
Krok 2 - Smażenie mięsa i warzyw
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Dodaj posiekany wcześniej czosnek i zaromatyzuj oliwę, uważając, aby go nie przypalić.
Gdy czosnek zmięknie, dodaj wołowinę i smaż ją chwilę. Przypraw papryką w proszku, kuminem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, tak aby nie była surowa. Gotową wołowinę przełóż do miski.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną i zieloną paprykę, aż staną się miękkie (około 5 minut)
Dodaj kukurydzę i czarną fasolę, wymieszaj i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
Gotową mieszankę warzyw przełóż do miski z wcześniej przysmażoną wołowiną i dokładnie wymieszaj.
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - 20 mililitrów
- Wołowina mielona - 400 gramów
- Kukurydza w puszce - 200 gramów
- Fasola czerwona - 400 gramów
- Papryka słodka - według uznania
- Kumin - według uznania
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
Krok 3 - Przygotowanie quesadillas
Na czystej patelni połóż jedną tortillę, posyp ją równomiernie serem, dodaj warstwę wołowiny z warzywami, a na wierzch kolejną porcję sera i przykryj drugą tortillą.
Smaż quesadillę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż ser się rozpuści, a tortille staną się złociste i chrupiące
Składniki użyte w tym kroku
- Tortilla pszenna - 8 sztuk
- Starty ser cheddar - 200 gramów
Krok 4 - Podawanie
Pokrój quesadillas na trójkąty i wyłóż na talerz.
Quesadillas można podawać z dodatkami takimi jak śmietana, salsa czy guacamole (przepis na guacamole u mnie w profilu) oraz świeżą kolendrą.
Najlepiej smakują ciepłe!
Smacznego! :)