Przepisy / Street food / Przepis na

Szybki cheeseburger

Dodano 8.08.2024

Szybki cheeseburger
Street food, Dania główne, Kolacje, Kanapki
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 20min

#Kuchnia Amerykańska#Grill#Bez cukru#Słony

0

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Soczysta wołowina z serem, chrupiący boczek i świeże warzywa - to brzmi jak przepis na coś baaardzo dobrego! Na szczęście to nie tylko słowa, a gotowa receptura na bułkę, która zadowoli każdego, komu ją przyrządzisz!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Warzywa

Krok 2 - Smażenie boczku

Krok 3 - Smażenie mięsa

Krok 4 - Przygotowanie bułek

Krok 5 - Składanie burgera

818 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    28.6 g

  • Tłuszcz

    58.6 g

  • Węglowodany

    43.5 g

Krok 1 - Warzywa

Przygotuj pomidora, sałatę lodową, cebulę i ogórka konserwowego.

Cebulę drobno posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w paski, pomidora dodatkowo przypraw dobrze solą.

Składniki użyte w tym kroku

  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Cebula - 0.25 sztuki
  • Pomidor - 0.5 sztuki
  • Ogórek konserwowy - 1 sztuka
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Smażenie boczku

Na patelni przysmaż boczek z obu stron na złocisty kolor.

 

Usmażony boczek przełóż na ręcznik papierowy, a pozostały tłuszcz zostaw, ponieważ będziemy na nim smażyć mięso.

Składniki użyte w tym kroku

  • Boczek - 2 plastry
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Smażenie mięsa

Z mięsa wołowego uformuj kulki o wadze 100g.

Następnie rozgnieć je szpatułką (możesz także pomóc sobie w tym zadaniu, ugniatając mięso małym garnkiem lub patelnią przez ręcznik papierowy).

 

Mięso smaż na tłuszczu, który został z wcześniej smażonego boczku (jeśli jest go mało, dodaj łyżkę oleju) przez ok. 5 minut z obu stron. Pamiętaj, aby dobrze doprawić mięso z obu stron solą i pieprzem.


Na dobrze wysmażone mięso połóż plasterek sera topionego typu cheddar i przykryj wszystko pokrywką. Zostaw pod przykryciem na minutę lub aż ser się dobrze roztopi.

Składniki użyte w tym kroku

  • Zmielona wołowina - 200 gramów
  • Ser topiony cheddar - 2 sztuki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Przygotowanie bułek

Bułki podsmaż na odrobinie masła, aż dobrze się zarumienią od wewnętrznej strony. Przed podsmażeniem możesz lekko skropić je wodą i włożyć do mikrofali na 15 sekund, aby były ciepłe w środku.

Składniki użyte w tym kroku

  • Bułki do burgerów - 2 sztuki
  • Masło - 10 gramów
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Składanie burgera

Dół bułki posmaruj ulubionym sosem do burgerów, a górę majonezem i składaj burgera w następującej kolejności:

  • sałata lodowa,
  • pomidor,
  • ogórek konserwowy,
  • sałata lodowa,
  • kotlet wołowy,
  • plaster boczku,
  • posiekana cebulka.

 

Tak przygotowanego burgera możesz podawać na przykład z frytkami. Podawaj od razu, ponieważ ciepły smakuje najlepiej!

Smacznego!
 

Składniki użyte w tym kroku

  • Sos do burgerów - 40 gramów
  • Majonez - 40 gramów
obrazek dla kroku 5
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać