Krok 1 - Warzywa
Przygotuj pomidora, sałatę lodową, cebulę i ogórka konserwowego.
Cebulę drobno posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w paski, pomidora dodatkowo przypraw dobrze solą.
Składniki użyte w tym kroku
- Sałata lodowa - 2 liście
- Cebula - 0.25 sztuki
- Pomidor - 0.5 sztuki
- Ogórek konserwowy - 1 sztuka
Krok 2 - Smażenie boczku
Na patelni przysmaż boczek z obu stron na złocisty kolor.
Usmażony boczek przełóż na ręcznik papierowy, a pozostały tłuszcz zostaw, ponieważ będziemy na nim smażyć mięso.
Składniki użyte w tym kroku
- Boczek - 2 plastry
Krok 3 - Smażenie mięsa
Z mięsa wołowego uformuj kulki o wadze 100g.
Następnie rozgnieć je szpatułką (możesz także pomóc sobie w tym zadaniu, ugniatając mięso małym garnkiem lub patelnią przez ręcznik papierowy).
Mięso smaż na tłuszczu, który został z wcześniej smażonego boczku (jeśli jest go mało, dodaj łyżkę oleju) przez ok. 5 minut z obu stron. Pamiętaj, aby dobrze doprawić mięso z obu stron solą i pieprzem.
Na dobrze wysmażone mięso połóż plasterek sera topionego typu cheddar i przykryj wszystko pokrywką. Zostaw pod przykryciem na minutę lub aż ser się dobrze roztopi.
Składniki użyte w tym kroku
- Zmielona wołowina - 200 gramów
- Ser topiony cheddar - 2 sztuki
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
Krok 4 - Przygotowanie bułek
Bułki podsmaż na odrobinie masła, aż dobrze się zarumienią od wewnętrznej strony. Przed podsmażeniem możesz lekko skropić je wodą i włożyć do mikrofali na 15 sekund, aby były ciepłe w środku.
Składniki użyte w tym kroku
- Bułki do burgerów - 2 sztuki
- Masło - 10 gramów
Krok 5 - Składanie burgera
Dół bułki posmaruj ulubionym sosem do burgerów, a górę majonezem i składaj burgera w następującej kolejności:
- sałata lodowa,
- pomidor,
- ogórek konserwowy,
- sałata lodowa,
- kotlet wołowy,
- plaster boczku,
- posiekana cebulka.
Tak przygotowanego burgera możesz podawać na przykład z frytkami. Podawaj od razu, ponieważ ciepły smakuje najlepiej!
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Sos do burgerów - 40 gramów
- Majonez - 40 gramów