Przepisy / Street food / Przepis na

Chicken burger

Dodano 15.07.2024

Chicken burger
Street food
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Amerykańska#Impreza#Słony

4

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Pyszny burger składający się z soczystego kawałka smażonego kurczaka, umieszczonego w świeżej bułce. Idealny na szybki obiad lub kolację. Przepis wzorowany na znanym klasyku - McChicken'ie.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Sos śmietanowy

Krok 2 - Przygotowanie mięsa

Krok 3 - Panierowanie

Krok 4 - Smażenie

Krok 5 - Bułki

Krok 6 - Składanie burgera

Krok 1 - Sos śmietanowy

Przygotuj sos mieszając ze sobą majonez i śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno pokrojony szczypiorek i  wszystko razem wymieszaj.

 

Odstaw do lodówki na czas przygotowania burgera.

Składniki użyte w tym kroku

  • Majonez - 2 łyżki
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Sól - 1 szczypta
  • Pieprz biały - 1 szczypta
  • Szczypiorek - według uznania
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Przygotowanie mięsa

Przygotuj filet z kurczaka i rozbij go przy pomocy tłuczka do mięsa.

Aby ułatwić sobie rozbijanie mięsa, polecam zrobić to przez folię spożywczą.

 

Mięso dobrze dopraw z obu stron solą i pieprzem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Filet z kurczaka - 150 gramów
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Panierowanie

Roztrzep jajko z dodatkiem odrobiny mleka.

Płatki kukurydziane pokrusz.

 

Kurczaka obtaczaj kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.

Składniki użyte w tym kroku

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mleko - według uznania
  • Jajko kurze - 1 sztuka
  • Płatki kukurydziane - 1 szklanka
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Smażenie

Mięso smaż na dużej ilości oleju (lub smalcu), aż panierka zarumieni się z obu stron. Zazwyczaj jest to ok. 3-5 minut na stronę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Olej rzepakowy lub smalec - według uznania
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Bułki

Przygotuj bułki do burgerów i podsmaż je na maśle. Smaż z wewnętrznej strony, aż staną się lekko brązowe.

 

Opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku burgera możesz później usmażyć 2 plasterki boczku.

Składniki użyte w tym kroku

  • Masło - 20 gramów
  • Bułki do burgerów - 2 sztuki
  • Boczek (opcjonalnie) - 2 plastry
obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Składanie burgera

Sałatę i ogórka konserwowego pokrój w paski.

 

Składaj burgera w następującej kolejności:

  • sos,
  • sałata lodowa,
  • ogórek,
  • panierowany kurczak,
  • opcjonalnie boczek,
  • sos na samą górę.

 

Tak przygotowanego burgera podawaj od razu.

Smacznego!

Składniki użyte w tym kroku

  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Ogórek konserwowy - 1 sztuka
obrazek dla kroku 6
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać