Krok 1 - Sos śmietanowy
Przygotuj sos mieszając ze sobą majonez i śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno pokrojony szczypiorek i wszystko razem wymieszaj.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania burgera.
Składniki użyte w tym kroku
- Majonez - 2 łyżki
- Śmietana 18% - 2 łyżki
- Sól - 1 szczypta
- Pieprz biały - 1 szczypta
- Szczypiorek - według uznania
Krok 2 - Przygotowanie mięsa
Przygotuj filet z kurczaka i rozbij go przy pomocy tłuczka do mięsa.
Aby ułatwić sobie rozbijanie mięsa, polecam zrobić to przez folię spożywczą.
Mięso dobrze dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka - 150 gramów
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
Krok 3 - Panierowanie
Roztrzep jajko z dodatkiem odrobiny mleka.
Płatki kukurydziane pokrusz.
Kurczaka obtaczaj kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Mleko - według uznania
- Jajko kurze - 1 sztuka
- Płatki kukurydziane - 1 szklanka
Krok 4 - Smażenie
Mięso smaż na dużej ilości oleju (lub smalcu), aż panierka zarumieni się z obu stron. Zazwyczaj jest to ok. 3-5 minut na stronę.
Składniki użyte w tym kroku
- Olej rzepakowy lub smalec - według uznania
Krok 5 - Bułki
Przygotuj bułki do burgerów i podsmaż je na maśle. Smaż z wewnętrznej strony, aż staną się lekko brązowe.
Opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku burgera możesz później usmażyć 2 plasterki boczku.
Składniki użyte w tym kroku
- Masło - 20 gramów
- Bułki do burgerów - 2 sztuki
- Boczek (opcjonalnie) - 2 plastry
Krok 6 - Składanie burgera
Sałatę i ogórka konserwowego pokrój w paski.
Składaj burgera w następującej kolejności:
- sos,
- sałata lodowa,
- ogórek,
- panierowany kurczak,
- opcjonalnie boczek,
- sos na samą górę.
Tak przygotowanego burgera podawaj od razu.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Sałata lodowa - 2 liście
- Ogórek konserwowy - 1 sztuka