Krok 1 - Przygotowanie mięsa
Mięso oczyść z niedoskonałości i podziel na mniejsze części. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka do mięsa. Aby ułatwić sobie rozbijanie mięsa, polecam zrobić to przez folię spożywczą.
Mięso dobrze dopraw z obu stron solą.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka - 50 gramów
- Sól - do smaku
Krok 2 - Panierowanie i smażenie
Roztrzep jajko z dodatkiem odrobiny mleka.
Płatki kukurydziane pokrusz.
Kurczaka obtaczaj kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
Następnie mięso usmaż na dużej ilości oleju (lub smalcu), aż panierka zarumieni się z obu stron. Zazwyczaj jest to ok. 3-5 minut na stronę.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Płatki kukurydziane - 1 szklanka
- Mleko - według uznania
- Jajko kurze - 1 sztuka
- Olej rzepakowy lub smalec - według uznania
Krok 3 - Smażenie boczku
Boczek wrzuć na zimną patelnię, aby wytopił więcej tłuszczu. Następnie przysmaż go na średnim ogniu, aż stanie się chrupki.
Gotowy boczek wyciągnij na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbędnej ilości tłuszczu.
Składniki użyte w tym kroku
- Boczek - 2 plastry
Krok 4 - Przygotowanie warzyw
Przygotuj warzywa i pokrój je w paski. Pomidora dodatkowo dopraw solą.
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidor - 3 plastry
- Sałata lodowa - 1 liść
- Cebulka - według uznania
- Sól - do smaku
Krok 5 - Przygotowanie tortilli
Tortillę skrop lekko wodą, a następnie podgrzej w mikrofali przez 30 sekund.
Następnie natnij ją do połowy z jednej ze stron, aby można było ją złożyć. Ułóż wszystkie składniki tak jak na załączonym zdjęciu (w moim przypadku tortilla nacięta jest na dole).
Zacznij składanie od warzyw, złóż je na część z sosem i boczkiem, kontynuuj składanie do sera, a na koniec na panierowanego kurczaka.
Składniki użyte w tym kroku
- Tortilla - 1 sztuka
- Ulubiony sos - 30 gramów
- Ser topiony - 2 sztuki
Krok 6 - Przypiekanie
Złożoną tortillę lekko przypiecz z obu stron na patelni.
Krok 7 - Podsumowanie
Możesz wymieniać składniki dowolnie, używając swoich ulubionych warzyw. Na przykład dobrze sprawdziły by się tutaj: awokado, prażona cebulka czy ogórki konserwowe.
Gotową tortillę podawaj od razu, ponieważ ciepła smakuje najlepiej. Smacznego!