Przepisy / Dodatki / Przepis na

Guacamole

Dodano 8.08.2024

Guacamole
Dodatki
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 4 porcje

  • Czas przygotowania: 15min

#Kuchnia Meksykańska#Impreza#Domówka#Grill#Piknik#Wegetariańskie#Wegańskie

0

avatar
PastaKing

Eksperymentator

Przygotuj się na zieloną rewolucję w swojej kuchni! Guacamole to smakowity przyjaciel, który zawsze poprawi Ci humor. Podawaj je jako dip na imprezie, dodatek do quesadillas lub po prostu zjedz z łyżką prosto z miski!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

4 porcje

Krok 1 - Przygotowanie awokado i warzyw

Krok 2 - Przygotowanie

Krok 1 - Przygotowanie awokado i warzyw

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pomidora pokrój w drobną kostkę.

Kolendrę posiekaj drobno ( około 10-15 gram)

 

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką.

Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na gładką masę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Dojrzałe awokado - 2 sztuki
  • Czerwona cebula - 50 gramów
  • Mały pomidor - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Kolendra - według uznania

Krok 2 - Przygotowanie

Dodaj do awokado sok z limonki. To zapobiegnie jego brązowieniu i nada guacamole świeży, cytrusowy smak.

 

Wymieszaj posiekaną cebulę, pomidora, czosnek oraz kolendrę.

 

Jeżeli chcesz, aby Twoje guacamole było pikantne, możesz opcjonalnie dodać drobno posiekane jalapeno lub papryczkę pepperoni.

 

Dopraw solą i pieprzem. 

 

Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż do miseczki.

 

Podawaj natychmiast jako dodatek do quesadillas, nachos lub jako dip.

 

Guacamole najlepsze jest świeże, dlatego warto przygotować je tuż przed posiłkiem.

 

Smacznego!

 

Składniki użyte w tym kroku

  • Sok z limonki - 2 łyżki
  • Sól - według uznania
  • Pieprz - według uznania
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać