Krok 1 - Przygotowanie awokado i warzyw
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pomidora pokrój w drobną kostkę.
Kolendrę posiekaj drobno ( około 10-15 gram)
Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką.
Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na gładką masę.
Składniki użyte w tym kroku
- Dojrzałe awokado - 2 sztuki
- Czerwona cebula - 50 gramów
- Mały pomidor - 1 sztuka
- Czosnek - 1 ząbek
- Kolendra - według uznania
Krok 2 - Przygotowanie
Dodaj do awokado sok z limonki. To zapobiegnie jego brązowieniu i nada guacamole świeży, cytrusowy smak.
Wymieszaj posiekaną cebulę, pomidora, czosnek oraz kolendrę.
Jeżeli chcesz, aby Twoje guacamole było pikantne, możesz opcjonalnie dodać drobno posiekane jalapeno lub papryczkę pepperoni.
Dopraw solą i pieprzem.
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż do miseczki.
Podawaj natychmiast jako dodatek do quesadillas, nachos lub jako dip.
Guacamole najlepsze jest świeże, dlatego warto przygotować je tuż przed posiłkiem.
Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Sok z limonki - 2 łyżki
- Sól - według uznania
- Pieprz - według uznania