Krok 1
Kruszonka
Wsyp mąkę i cukier do naczynia miksującego (lub blendera/miksera), dodaj masło i rozdrobnij. Przełóż kruszonkę do innego naczynia i wstaw do lodówki.
Składniki użyte w tym kroku
- Cukier - 50 gramów
- Zimne masło - 40 gramów
- Mąka pszenna - 50 gramów
Krok 2
Ciasto
- Do miski wlać mleko, dodać cukier i drożdże, a następnie dokładnie wymieszać.
- Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek i odstawić na bok.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól.
- Używając rąk lub miksera z hakiem do ciasta, wyrabiaj składniki przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Natłuść dużą miskę olejem.
- Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Podziel wyrośnięte ciasto na 16 równych części, ważących około 60-65 g każda. Z każdej części uformuj kulę i ułóż je na blacie posypanym mąką. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia i odstaw na bok.
Składniki użyte w tym kroku
- Cukier - 100 gramów
- Drożdze - 30 gramów
- Jajko - 2 sztuki
- Miękkie masło - 80 gramów
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Sól - 1 szczypta
- Mleko - 250 gramów
- Mąka pszenna - 520 gramów
- Olej - 5 gramów
Krok 3
Gotowe drożdżówki
- Z wyrośniętego ciasta uformuj drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrób wgłębienie, mocno dociskając spód szklanki lub filiżanki o średnicy 5-5,5 cm.
- Do każdego wgłębienia włóż truskawki (lub inny wybrany owoc, czekoladę, lub dżem) dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmaruj białkiem, a wierzch posyp kruszonką
- Piecz drożdżówki przez około 15-17 minut w temperaturze 190°C (grzanie góra/dół). Następnie przełóż je na kratkę do studzenia ciast.
Składniki użyte w tym kroku
- Truskawki lub inny owoc - 350 gramów
Sebastian
10 miesięcy temu
Przepis chyba od babci bo jest extra!