Przepisy / Desery / Przepis na

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Dodano 8.07.2024

Drożdżówki z owocami i kruszonką
Desery
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 7 porcji

  • Czas przygotowania: 1godz. 30min

#Kuchnia Polska#Impreza#Piknik#Tłusty czwartek#Domówka#Walentynki#Wegetariańskie

6

avatar
bibka

Kuchenny Nowicjusz

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to puszyste, drożdżowe ciasto wypełnione soczystymi truskawkami, posypane maślaną kruszonką. Idealna na słodką przekąskę lub deser, zachwyca delikatnym smakiem i aromatem świeżych owoców.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

7 porcji

Krok 1

Krok 2

Krok 3

Krok 1

Kruszonka

 

Wsyp mąkę i cukier do naczynia miksującego (lub blendera/miksera), dodaj masło i rozdrobnij. Przełóż kruszonkę do innego naczynia i wstaw do lodówki.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cukier - 50 gramów
  • Zimne masło - 40 gramów
  • Mąka pszenna - 50 gramów
obrazek dla kroku 1

Krok 2

Ciasto

 

  • Do miski wlać mleko, dodać cukier i drożdże, a następnie dokładnie wymieszać.
  • Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek i odstawić na bok.
  • W dużej misce połącz mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól.
  • Używając rąk lub miksera z hakiem do ciasta, wyrabiaj składniki przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Natłuść dużą miskę olejem.
  • Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Podziel wyrośnięte ciasto na 16 równych części, ważących około 60-65 g każda. Z każdej części uformuj kulę i ułóż je na blacie posypanym mąką. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia i odstaw na bok.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cukier - 100 gramów
  • Drożdze - 30 gramów
  • Jajko - 2 sztuki
  • Miękkie masło - 80 gramów
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 szczypta
  • Mleko - 250 gramów
  • Mąka pszenna - 520 gramów
  • Olej - 5 gramów
obrazek dla kroku 2

Krok 3

Gotowe drożdżówki

 

  • Z wyrośniętego ciasta uformuj drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrób wgłębienie, mocno dociskając spód szklanki lub filiżanki o średnicy 5-5,5 cm. 
  • Do każdego wgłębienia włóż truskawki (lub inny wybrany owoc, czekoladę, lub dżem) dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmaruj białkiem, a wierzch posyp kruszonką 
  • Piecz drożdżówki przez około 15-17 minut w temperaturze 190°C (grzanie góra/dół). Następnie przełóż je na kratkę do studzenia ciast.

Składniki użyte w tym kroku

  • Truskawki lub inny owoc - 350 gramów
obrazek dla kroku 3
Komentarze (2)
Może Ci się spodobać