Krok 1 - Przygotowanie warzyw
Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki. Cebule posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Brokuł świeży - 1 kilogram
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 3 ząbki
- Średniej wielkości marchew - 2 sztuki
- Średniej wielkości ziemniaki - 2 sztuki
Krok 2 - Smażenie i gotowanie
W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebule i smaż, aż stanie się miękka i szklista. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Po paru minutach dodaj brokuły i wlej bulion warzywny. (Opcjonalnie można użyć kostki bulionowej)
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Składniki użyte w tym kroku
- Masło - 40 gramów
- Oliwa z oliwek - 30 mililitrów
- Bulion warzywny - 1 litr
Krok 3 - Blendowanie i podanie
Gdy warzywa będą miękkie, zupa jest gotowa do zmiksowania. Użyj blendera ręcznego bezpośrednio w garnku lub przełóż zupę do blendera kielichowego i blenduj na gładką masę.
Wlej mleko do zupy i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Dodaj starty ser cheddar i mieszaj, aż ser się roztopi i zupa będzie jednolita.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Zupę można podawać z grzankami bądź śmietaną.
Najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego! :)
Składniki użyte w tym kroku
- Mleko - 300 mililitrów
- Starty ser cheddar - 200 gramów
- Sól - według uznania
- Pieprz - według uznania