Przepisy / Ciasta / Przepis na

Szarlotka z cynamonem

Dodano 10.07.2024

Szarlotka z cynamonem
Ciasta
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 6 porcji

  • Czas przygotowania: 1godz. 30min

#Kuchnia Francuska#Impreza#Piknik#Komunia#Boże Narodzenie#Wielkanoc#Walentynki

4

avatar
Sebastian

Pasjonat Gotowania

Pyszna i prosta do zrobienia szarlotka. Na pewno każdemu się uda i wszystkim posmakuje!

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

6 porcji

Krok 1

Krok 2

Krok 3

Krok 1

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.

 

Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 15 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Jabłka - 1.3 kilograma
obrazek dla kroku 1

Krok 2

Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier. Składniki połączyć w jednolite ciasto (mikserem lub ręcznie), pod koniec dodać jajko (ciasto będzie dość miękkie).

Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.

Składniki użyte w tym kroku

  • Mąka pszenna - 320 gramów
  • Cukier - 3 łyżki
  • Zimne masło - 250 gramów
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1 sztuka
obrazek dla kroku 2

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować niedużą formę

 

Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka.

 

Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub do uzyskania złotego koloru. Upieczoną szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Składniki użyte w tym kroku

  • Cukier puder - do smaku
obrazek dla kroku 3
Komentarze (0)