Krok 1
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.
Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 15 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Składniki użyte w tym kroku
- Cukier - 1 łyżeczka
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Jabłka - 1.3 kilograma
Krok 2
Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier. Składniki połączyć w jednolite ciasto (mikserem lub ręcznie), pod koniec dodać jajko (ciasto będzie dość miękkie).
Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 320 gramów
- Cukier - 3 łyżki
- Zimne masło - 250 gramów
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jajko - 1 sztuka
Krok 3
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować niedużą formę
Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka.
Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub do uzyskania złotego koloru. Upieczoną szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Składniki użyte w tym kroku
- Cukier puder - do smaku