Krok 1 - Przygotowanie sosu
Zacznij od posiekania drobno czosnku. Polecam użyć do tego noża, aby wydobyć więcej aromatu. Zmiażdż czosnek i dodaj szczyptę soli dla ułatwienia zadania.
W misce wymieszaj ze sobą majonez, musztardę i posiekany czosnek. Dodaj do tego odrobinę soku z cytryny, 2 łyżeczki sosu Worcestershire i dopraw pieprzem. Tak przygotowany sos odstaw do lodówki na czas przygotowania kolejnych kroków.
Składniki użyte w tym kroku
- Duże łyżki majonezu - 3 sztuki
- Musztarda miodowa - 1 łyżeczka
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - do smaku
- Sos Worcestershire - 2 łyżeczki
- Zmielony pieprz - 1 szczypta
Krok 2 - Grzanki
Bagietkę pokrój na małe kromeczki i dokładnie nasmaruj je masłem z jednej strony.
Tak przygotowane, piecz w 200°C aż staną się chrupiące.
Składniki użyte w tym kroku
- Duża bagietka - 0.5 sztuki
- Masło - 20 gramów
Krok 3 - Przygotowanie kurczaka
Filet z kurczaka przekrój w pół i usmaż na łyżce oleju. Podczas smażenia przypraw solą z obu stron, a z jednej przypraw dodatkowo pieprzem i ulubionymi przyprawami (ja użyłem słodkiej papryki).
Usmażonego kurczaka pokrój na mniejsze paski lub w kostkę.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka - 250 gramów
- Olej do smażenia - 1 łyżka
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
- Ulubione przyprawy - według uznania
Krok 4 - Łączenie sałaty z sosem
Wybierz sałatę według upodobania (ja preferuję lodową ponieważ moim zdaniem jest nieco słodsza).
Sałatę starannie porwij na drobne części, nie używaj do tego noża.
Następnie dokładnie wymieszaj ją we wcześniej przygotowanym sosie. Postaraj się aby każdy liść był w nim obtoczony, ponieważ sałata jest głównym składnikiem tego dania, a to właśnie sos nadaje jej smaku.
Składniki użyte w tym kroku
- Sałata rzymska lub lodowa - 1 sztuka
Krok 5 - Dodatki
Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki.
Ser pokrój w drobne paseczki lub zetrzyj na tarce.
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidorki kokatajlowe - 8 sztuk
- Parmezan - 50 gramów
Krok 6 - Kompozycja
Do miski nałóż przygotowaną sałatę i mięso. Udekoruj pomidorkami i na końcu posyp parmezanem.
Sałatkę podawaj z grzankami, od razu po przygotowaniu.
Smacznego!