Przepisy / Sałatki / Przepis na

Sałatka Cezar z kurczakiem

Dodano 16.07.2024

Sałatka Cezar z kurczakiem
Sałatki
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Meksykańska#Kuchnia Włoska#Walentynki#Bez cukru

2

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Sałatka Cezar to klasyczne danie, które cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Jej historia sięga XX wieku, autorem dania jest włoski kucharz Caesar Cardini. Według legendy, sałatka powstała z potrzeby chwili – kuchnia restauracji była na wyczerpaniu, a Cardini musiał przygotować coś wyjątkowego z dostępnych składników. Tak narodziła się sałatka, która do dziś zachwyca prostotą i doskonałym smakiem.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Przygotowanie sosu

Krok 2 - Grzanki

Krok 3 - Przygotowanie kurczaka

Krok 4 - Łączenie sałaty z sosem

Krok 5 - Dodatki

697 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    36.7 g

  • Tłuszcz

    38.4 g

  • Węglowodany

    51.5 g

Krok 1 - Przygotowanie sosu

Zacznij od posiekania drobno czosnku. Polecam użyć do tego noża, aby wydobyć więcej aromatu. Zmiażdż czosnek i dodaj szczyptę soli dla ułatwienia zadania.

 

W misce wymieszaj ze sobą majonez, musztardę i posiekany czosnek. Dodaj do tego odrobinę soku z cytryny, 2 łyżeczki sosu Worcestershire i dopraw pieprzem. Tak przygotowany sos odstaw do lodówki na czas przygotowania kolejnych kroków.

Składniki użyte w tym kroku

  • Duże łyżki majonezu - 3 sztuki
  • Musztarda miodowa - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - do smaku
  • Sos Worcestershire - 2 łyżeczki
  • Zmielony pieprz - 1 szczypta
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Grzanki

Bagietkę pokrój na małe kromeczki i dokładnie nasmaruj je masłem z jednej strony.

 

Tak przygotowane, piecz w 200°C aż staną się chrupiące.

Składniki użyte w tym kroku

  • Duża bagietka - 0.5 sztuki
  • Masło - 20 gramów
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Przygotowanie kurczaka

Filet z kurczaka przekrój w pół i usmaż na łyżce oleju. Podczas smażenia przypraw solą z obu stron, a z jednej przypraw dodatkowo pieprzem i ulubionymi przyprawami (ja użyłem słodkiej papryki).

 

Usmażonego kurczaka pokrój na mniejsze paski lub w kostkę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Filet z kurczaka - 250 gramów
  • Olej do smażenia - 1 łyżka
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Ulubione przyprawy - według uznania
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Łączenie sałaty z sosem

Wybierz sałatę według upodobania (ja preferuję lodową ponieważ moim zdaniem jest nieco słodsza).

 

Sałatę starannie porwij na drobne części, nie używaj do tego noża.

Następnie dokładnie wymieszaj ją we wcześniej przygotowanym sosie. Postaraj się aby każdy liść był w nim obtoczony, ponieważ sałata jest  głównym składnikiem tego dania, a to właśnie sos nadaje jej smaku.

Składniki użyte w tym kroku

  • Sałata rzymska lub lodowa - 1 sztuka
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Dodatki

Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki.

 

Ser pokrój w drobne paseczki lub zetrzyj na tarce.

Składniki użyte w tym kroku

  • Pomidorki kokatajlowe - 8 sztuk
  • Parmezan - 50 gramów
obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Kompozycja

Do miski nałóż przygotowaną sałatę i mięso. Udekoruj pomidorkami i na końcu posyp parmezanem.

 

Sałatkę podawaj z grzankami, od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

obrazek dla kroku 6
Komentarze (0)