Krok 1 - Pasta mączno-wodna
Zacznijmy od przygotowania pasty.
W niewielkim garnku wymieszaj rózgą kuchenną mąkę, wodę i mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta (taka jak na zdjęciu).
Odstaw do ostygnięcia.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Woda - 30 mililitrów
- Mleko - 60 mililitrów
Krok 2 - Mieszanka drożdży
W misce wymieszaj ze sobą mleko, wodę i drożdże.
Zwróć uwagę, aby mleko i woda były lekko ciepłe.
Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
Składniki użyte w tym kroku
- Suszone drożdże - 9 gramów
- Letnia woda - 120 mililitrów
- Mleko - 120 mililitrów
Krok 3 - Ciasto na bułki
W misie robota kuchennego wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól.
Przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, zacznij miksować na wolnych obrotach. Dodaj kolejno mieszankę drożdży, jajko i żółtko.
Gdy składniki się połączą dodaj pastę z kroku pierwszego i miksuj jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie dodaj ciepłe masło, pokrojone w paski i mieszaj do momentu, aż wszystko się połączy.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 520 gramów
- Cukier - 1 łyżka
- Sól - 2 łyżeczki
- Jajko - 1 sztuka
- Żółtko jajka - 1 sztuka
- Masło - 50 gramów
Krok 4 - Wyrastanie
Ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski i przykryj folią spożywczą.
Pozostaw do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.
Krok 5 - Przygotowanie do formowania
Uderz ciasto pięścią, aby je odpowietrzyć, i przełóż na omączony blat.
Krok 6 - Formowanie bułek
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 8 części (u mnie wyszło po 120g na sztukę). Uformuj z każdego kawałka dobrze wyrobioną kulkę.
Ułóż kulki, zostawiając między nimi odrobinę przerwy.
Przykryj wszystko ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut, aby bułki powiększyły swoją objętość.
Krok 7 - Dekorowanie
Bułki dokładnie nasmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj ulubione dodatki. Ja użyłem sezamu i boczku z serem (wersja na bułki do burgera drwala).
Składniki użyte w tym kroku
- Sezam - według uznania
- Roztrzepane jajko - 1 sztuka
Krok 8 - Pieczenie
Bułki piecz w 200°C góra/dół przez 20 minut lub aż się zarumienią na górze.
Po upieczeniu pozostaw je na kratce do ostudzenia.
Pamiętaj, aby bułki podsmażyć na maśle przed złożeniem burgera.
Smacznego!